Fumul de grătar poate fi absorbit și prin piele. Unele toxine sunt cancerigene

Fumul de grătar poate fi atât inhalat, cât și asimilat prin piele. Foto: Pixabay

Sunt puține lucruri pe care românul le iubește necondiționat, iar grătarul este unul dintre ele. Cercetătorii chinezi, în schimb, au descoperit că arderea cărnii pe grătar duce la eliberarea în atmosferă a unor substanțe cancerigene – hidrocarburi aromatice policiclice – care pot fi absorbite atât prin inhalare, cât și prin piele.

Asimiliarea prin piele a acestor substanțe este chiar mai periculoasă decât cea prin inhalare. Deci, grijă mare la fumul de grătar! Nu aveți cum să vă protejați de hidrocarburile aromatice policiclice dacă sunteți grătaragiul de serviciu, mai ales că îmbrăcămintea nu oferă protecție în fața acestora.

Substanțele periculoase pot cauza boli pulmonare și mutații ale ADN-ului, susțin cercetătorii chinezi, potrivit Agerpres.

Studiul publicat în jurnalul Environmental Science & Technology de către oamenii de știință de la Universitatea Jinan susține că efectele expunerii pielii la aceste substanțe poate fi foarte periculos pentru sănătate.

Cercetătorii au folosit trei grupuri de voluntari, pe care i-au expus fumului de grătar în doze diferite. Chiar și așa, cea mai importantă expunere la substanțele cancerigene provine de la consumul alimentelor preparate pe grătar, în timp ce expunerea pielii la fum vine pe locul doi, urmată de inhalarea substanțelor toxice.

Hainele oferă o anumită protecție, însă odată ce particulele de grătar au saturat fibrele, riscul expunerii la aceste substanțe este foarte mare.

Pentru reducerea expunerii la aceşti compuşi toxici, cercetătorii recomandă spălarea hainelor imediat după expunerea la fumul de grătar.î

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.