Frumoasa poveste a singurului sat din România premiat de Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural

Satul Rimetea, văzut de pe Piatra Secuiului (Foto: Wikimedia Commons)
Satul Rimetea, văzut de pe Piatra Secuiului (Foto: Wikimedia Commons)

Comuna Rimetea (Torocko) se află în județul Alba, la granița cu județul Cluj, și este considerată una dintre cele mai frumoase localități din Transilvania.

Așezat într-un cadru natural splendid, satul a fost distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material, în urma eforturilor de conservare depuse de localnici și de mai multe ONG-uri din Ungaria, scrie Adevărul.

Peste 130 de case tradiționale secuiești au fost restaurate, iar Comisia Europeană a oferit comunei Rimetea importantul premiu în 1999. În anul 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală şi urbană protejată.

Restaurarea satului s-a făcut cu sprijinul financiar al consiliului local al Sectorului V din Budapesta. Lucrările au dus la stoparea demolărilor din zonă, la păstrarea obiceiurilor locale, cât și la crearea de noi locuri de muncă pentru meșterii locali, iar muncitorii au învățat tehnici de conservare a clădirilor istorice.

În satul cu case albe, din depresiunea Trascăului, pot fi admirate numeroase obiecte valoroase, precum mobila pictată manual în stilul Torocko sau costume populare. Nouă din zece locuitori sunt de etnie maghiară.

Turismul a înflorit la Rimetea, unde zecile de pensiuni din zonă sunt mai mereu ocupate. Cei mai mulți turiști vin din Ungaria.

Satul păstrează obiceiurile populare vechi de peste o mie de ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.