Franța – Croația. Cine va câștiga finala Cupei Mondiale?

Franța - Croația. Mandzukici și compania vor avea o misiune grea în finala Cupei Mondiale. Foto: FIFA World Cup / Facebook

Franța – Croația. Cele două echipe europene vor disputa, duminică seară, la Moscova, cea de-a 21-a finală a Cupei Mondiale de fotbal.

Franța, una din marile favorite înaintea startului turneului, va încerca să cucerească al doilea titlu mondial din istorie în fața unei naționale a Croației care a reușit deja cel mai bun turneu final din istorie.

Ambele finaliste au arătat, în primul rând, siguranță la această Cupă Mondială. Atât francezii, cât și croații au linii de mijloc extraordinare, cu Paul Pogba și Ngolo Kante, respectiv Luka Modrici și Ivan Rakitici.

Va fi a treia finală între europeni de la ultimele patru Cupe Mondiale, iar Croația a devenit, în urma victoriei din prelungiri, 2-1 cu Anglia, cea de-a 13-a echipă care ajunge în finala Cupei Mondiale.

Franța – Croația. Amintiri din 1998

Două goluri (n.r. – singurele pe care le-a reușit în carieră la echipa națională) ale fundașului Lilian Thuram au decis, în urmă cu 20 de ani, la Paris, semifinala Cupei Mondiale 1998, dintre Franța și Croația.

”Cocoșii” au fost conduși cu 1-0 și în a doua repriză au rămas în inferioritate numerică, după eliminarea fundașului Laurent Blanc, dar au reușit să îi bată pe croați cu 2-1 și, în cele din urmă, să câștige trofeul (3-0 cu Brazilia).

Franța – Croația s-a jucat și la Euro 2004, în faza grupelor. Partida s-a încheiat la egalitate, 2-2. Ex-iugoslavii aveau să părăsească turneul încă din prima fază, în timp ce francezii au jucat un meci în plus, fiind înviși surprinzător de Grecia, care avea să meargă până la capăt în acel an.

Franța – Croația. Drumul până în finală

Franța a dominat Grupa C:

  • 2-1 cu Australia
  • 1-0 cu Peru
  • 0-0 cu Danemarca

În optimile de finală, francezii au eliminat Argentina, cu un spectaculos 4-3. Au învins apoi Uruguay, cu 2-0, iar în semifinale au răpus Belgia, cu 1-0.

Franța va fi evident echipa mai proaspătă în finală. ”Cocoșii” au o zi de odihnă în plus față de croați și nu au avut nevoie de prelungiri în nicio partidă.

Croația a câștigat toate meciurile în Grupa D:

  • 2-0 cu Nigeria
  • 3-0 cu Argentina
  • 2-1 cu Islanda

Croația a fost condusă în toate meciurile din faza knock-out și doar în meciul cu Anglia, din semifinale, nu au ajuns la loviturile de deparatajare. Croații au eliminat Danemarca în ”optimi” și Rusia în ”sferturi”.