A fost publicată prognoza meteo pentru iarnă. Se anunță precipitații abundente

ninsoare zăpadă cod galben
Foto: Carlosgmenezo (pixabay.com)

Administrația Națională de Meteorologie a publicat estimările meteorologice pentru intervalul decembrie-februarie 2018.

În această iarnă, temperaturile vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei, însă precipitațiile vor fi peste medie în aproape toată țara.

Decembrie

În luna decembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est. La nivel național, media multianuală lunară pentru luna decembie (în perioada 1981 – 2010) este de -0,8 grade Celsius.

În ceea ce privește precipitațiile totale lunare, acestea vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului (44,8 litri / mp).

Ianuarie

În ianuarie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de normal (-2,1 grade Celsius), exceptând centrul, nordul și nord-estul țării, unde vor fi, local, sub media climatologică.

Precipitațiile totale lunare vor fi, în general, excedentare (media lunară pentru România în această lună este de 33,6 litri / mp; prin urmare, media va fi depășită).

Februarie

Temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a țării (- 1 grad C).

În luna februarie cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normalul climatologic (31,6 litri / mp) în regiunile sudice și estice și vor fi în general excedentare în rest.

„Fenomenele severe categoric nu vor lipsi. Vorbesc de viscole, posibile ninsori abundente și episoade de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal să fie și perioade în care temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului, se cunoaşte faptul că în decembrie există o posibilitate foarte mare să apară perioade în care temperaturile să fie sub 20 de grade. Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie si februarie cel putin două viscole”, a declarat la Digi24 directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.

Foto: Carlosgmenezo (pixabay.com)

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.