Fonduri Prima casă 2018. Cele mai importante schimbări de anul acesta

Fonduri Prima casă 2018 FOTO: congerdesign/Pixabay.com
Fonduri Prima casă 2018 FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Fonduri Prima casă 2018. Reprezentanții Guvernului au anunțat plafonul alocat garanțiilor care pot fi emise. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, garanțiile pentru Prima casă 2018 vor fi în valoare de 2 miliarde de lei.

Guvernul a luat decizia și de a reduce marja maximă de dobândă de la 2,5% la 2% pentru a corela prevederile privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe.

„Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanţări care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum şi simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului”, se arată într-un comunicat de presă, legat de fonduri Prima casă 2018.

Fonduri Prima casă 2018. Banca Națională vrea schimbare condițiilor

Tot la capitolul fonduri Prima casă 2018, în ceea ce priveşte „realocarea către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de la începutul anului de referinţă de către fiecare finanţator participant în program, actul normativ aprobat astăzi introducând o clarificare suplimentară în acest sens”.

Potrivit unui raport realizat de specialiști de la Banca Națională a României, condițiile de creditare pentru Prima Casă ar trebui să se schimbe, pentru a-și îndeplini menirea de program social.

Fonduri Prima casă 2018. „Au crescut prețurile din cauza programului”

De asemenea, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari, Iancu Guda, a declarat, într-o conferință organizată de Bursa de Valori București, că programul Prima casă ar trebui oprit treptat, pentru că „distorsionează semnificativ piața”. Iancu Guda mai e de părere că prețurile la locuințe au fost supraevaluate cu 20 – 25% din cauza programului Prima Casă, care în 2017 a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru cumpărarea unei case.

Potrivit unui raport al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în 2017 au fost 628.000 de tranzacții imobiliare. Cele mai mult vânzări de imobile au fost în București (82.477), Cluj (43.774) și Ilfov (41.687). Cele mai puține imobile s-au vândut în județele Teleorman (4.470), Sălaj (3.920) și Caraș Severin (3.615).

FOTO: congerdesign/Pixabay.com