Folosești un scuter electric în oraș? Uite ce trebuie să faci ca să fii în siguranță

Foto: Shutterstock

Deplasarea pe străzile orașului poate fi, uneori, destul de periculoasă. Starea proastă a drumurilor, șoferii grăbiți sau chiar propria noastră neatenție pot duce, deseori, la accidente. În aceste condiții, e foarte important să îți iei cât mai multe măsuri de precauție atunci când te deplasezi, ca să ajungi în siguranță la destinație.

Denumirea generică de scuter electric poate fi aplicată mai multor vehicule și dispozitive pentru deplasare, printre care se numără bicicletele electrice, monociclurile electrice și chiar hoverboard-urile. Acestea funcționează fiecare în mod diferit, însă tu va trebuie să respecți aceleași reguli și să-ți iei aceleași precauții când ieși pe stradă. Iată ce ar trebui să faci:

Poartă echipament de protecție

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este că accidentele pot avea loc oricând. Pot fi condițiile de drum, poate fi vina ta sau a altcuiva, dar, mai devreme sau mai târziu vei fi implicat într-un accident. Din acest motiv e foarte important să nu ieși niciodată pe stradă fără echipament de protectie. Într-o situație dificilă, o cască rezistentă poate face diferența dintre viață și moarte, iar asta nu e o exagerare.

Accidentele au loc extrem de repede, lăsându-ți foarte puțin timp de reacție, uneori chiar deloc. Nu te poți pregăti din timp pentru accidente și vei fi luat de fiecare dată prin surprindere. În aceste momente, singurul lucru care stă între capul tău și o comoție este casca pe care o porți. De asemenea, cotierele și genunchierele îți vor apăra încheieturile brațelor și picioarelor, reducând foarte mult riscul fracturilor.

Exersează înainte să ieși pe stradă

Trebuie să stăpânești bine vehiculul înainte să ieși pe stradă, indiferent ce tip de vehicul este. Tocmai de aceea, e o idee foarte bună să începi să exersezi în parcuri și spații fără trafic, înainte să te plimbi pe străzi. Cu cât cunoști mai bine aparatul, cu atât mai ușor îți va fi să îl controlezi, în special într-o situație mai dificilă.

Fii foarte atent

Nu uita niciodată că vehiculul pe care îl conduci nu îți oferă niciun fel de siguranță în trafic. Șoferii stau într-o „armură” de metal, cu airbag-uri și sisteme care îi protejează, însă tu nu ești apărat decât de echipamentul tău de protecție. Tocmai de aceea, trebuie să fii mereu cu ochii în patru când ești în trafic și să te comporți cât se poate de prudent.

Duhaime arată că cea mai comună cauză a accidentelor care implică scutere și vehicule electrice e legată de neacordarea de prioritate din partea șoferilor de automobile. Motivul principal este neatenția; de multe ori, șoferii nu îi văd pe cei de pe scutere. În consecință, tu va trebui să fii cel prudent întotdeauna în astfel de situații, dacă vrei să rămâi în siguranță.

Cunoaște semnele de circulație

E foarte important să cunoști bine semnele de circulație atunci când ieși în trafic. În caz contrar, riști să ajungi în situații extrem de neplăcute. Regulile de circulație sunt făcute pentru protecția ta și a participanților la trafic, iar dacă nu le respecți sau nu le cunoști, te pui singur în pericol. Iar o singură greșeală este suficientă ca să fii implicat într-un accident.

Poartă echipament reflectorizant noaptea

Noaptea, vizibilitatea este foarte redusă, motiv pentru care trebuie să iei toate măsurile necesare ca să te asiguri că ești văzut de ceilalți participanți la trafic. Folosește mereu o vestă reflectorizantă atunci când ieși pe stradă și fii foarte atent la mișcările din trafic. De asemenea, poți folosi autocolante reflectorizante, pe care le poți lipi pe scuterul tău, pentru a-l face cât mai vizibil.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.