Firmele românești vor putea să își plătească taxele online

Mai multe românești s-au închis în 2018 decât cu un an înainte. Foto: Pixabay

Firmele din România vor avea posibilitatea să plătească taxele online, pe platforma Ghiseul.ro, unde, deocamdată, pot face acest lucru doar persoanele fizice.

Anunțul a fost făcut de Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor, care are în subordine platforma Ghiseul.ro. Din acest an, persoanele fizice și freelancerii își pot plăti taxele onlie, bineînțeles, după ce fac o vizită la sediul ANAF. Platforma este gestionată de Agenția pentru Agenda Digitală a României, care este în subordinea Ministerului Comunicațiilor.

Firmele românești vor putea să își plătească taxele online

“Chiar mâine, împreună cu AADR, în jurul prânzului, avem o discuţie pe acest subiect, în sensul că dorim să extindem colaborarea şi cu alte tipuri de persoane care să poată să folosească platforma. În momentul de faţă, este de interes acest subiect şi dorim cât mai rapid să deblocăm acest cadru legislativ care să permită utilizarea platformei şi de către alte persoane”, a spus ministrul Cojocaru la un forum pe teme digitale.

Platforma Ghiseul.ro poate fi folosită de către populaţie şi PFA pentru plata impozitelor şi taxelor locale, prin Sistemul Național Electronic de Plată. În prezent, portalul are aproape 350.000 de utilizatori activi.

Plățile către ANAF sunt blocate pe Ghiseul.ro

Cu toate acestea, în prezent, plățile către ANAF prin intermediul Ghiseul.ro sunt suspendate, din cauza unor aspecte tehnice și legislative, în urma introducerii Declarației Unice.

Sunt blocate doar plățile către ANAF pentru anul 2018, însă utilizatorii își pot plăti dările aferente anului 2017.

Firmele românești vor putea să își plătească taxele online

Politicienii români au mai promis că vor găsi o cale de a ajuta companiile să își plătească taxele online, însă, deocamdată, s-au dovedit a fi vorbe în vânt.

Sistemul pentru persoane fizice, aplicat pe Ghiseul.ro, este unul destul de simplu.

Înregistrarea se poate realiza online, accesând secţiunea Solicitare date de acces de pe prima pagină ghiseul.ro, parcurgând etapele Verificare CNP – Validare card – Trimitere e-mail cu datele de logare. Platforma nu permite, însă, vizualizarea patrimoniului.

Revoluția fiscală demarată de guvernarea actuală nu s-a dovedit a fi tocmai eficientă în ultimele luni, însă liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că nu ia în calcul majorarea impozitelor.

”Nu am fost niciodată de acord şi nu o să fiu în continuare să susţin modificarea unui act normativ, o lege de exemplu, care să mărească impozitele şi taxele locale. Eu nu susţin aşa ceva şi PSD nu va susţine aşa ceva, pentru că nu e nevoie”, a declarat, în urmă cu câteva zile, Liviu Dragnea.

România, ultima din Europa la digitalizarea economiei

Potrivit unui clasament publicat recent de Comisia Europeană, pe care îl găsiți aici, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește economia digitală și indexul social.

Indexul ține cont, în total, de 30 de indicatori relevanți în ceea ce privește performanța digitală a țărilor membre ale UE, grupați sub cinci mari domenii: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiilor digitale și serviciile publice digitale.

Progresul țării noastre a fost unul lent în 2017, iar România rămâne în urma celorlalte state membre.