Financial Times: 7 milioane de români vor avea pensii mai mici

FOTO: Geralt/Pixabay.com
FOTO: Geralt/Pixabay.com

Jurnaliștii de la Financial Times spun că șapte milioane de români se vor confrunta cu reduceri semnificative ale pensiilor viitoare, din cauza măsurilor pe care le-a luat guvernul PSD în luna aceasta.

Financial Times scrie, potrivit Hotnews.ro, că România taie din pensiile viitoare din cauză că Executivul condus de Mihai Tudose se zbate să își îndeplinească promisiunile privind tăierile de taxe, măririle de salarii și investițiile fără să depășească limita de deficit a UE, de 3%.

Guvernul român a decis să reducă contribuțiile la pilonul II de pensie de la 5,1% până la 3,75% începând din 2018, mai spune Financial Times.

Secretarul general al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Mihai Bobocea, a declarat că reducerea contribuțiilor este o „lovitură importantă” la adresa sistemului și poate afecta încrederea în pensiile private.

„Estimăm că, probabil, această decizie va reduce viitoarele pensii cu cel puțin 20% pentru toți cotizanții și – în același timp – va genera mai puțin capital pentru finanțarea afacerilor locale prin intermediul bursei de valori”, a explicat Bobocea pentru publicația Financial Times.

Pensiile private din România au produs randamente nete anuale de 5,3% între 2008 și 2016, printre cele mai bune rezultate din Europa, potrivit Better Finance, o organizație pentru drepturile investitorilor din Bruxelles.

Tudose a sugerat în septembrie că Pilonul II – care include active totale de circa 9,7 miliarde de dolari – ar putea deveni opțional, dar guvernul pare să fi renunțat la această poziție ca urmare a opoziției manifestate în spațiul public la această idee, mai notează Financial Times.

„Romania a fost capabilă să realizeze un sistem excelent de pensii private și nu ar trebui să înceapă să îl distrugă prin reducerea nivelului contribuției”, a declarat, pentru Financial Times, Janwillem Bouma, președintele PensionsEurope, o asociație patronală de fonduri de pensii cu sediul în Bruxelles.

FOTO: Geralt/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.