Finalul unei epoci: Arsene Wenger pleacă de la Arsenal

Arsene Wenger a condus clubul Arsenal Londra către numeroase succese. Foto: Flickr / Ronnie Macdonald

După aproape 22 de ani petrecuți la conducerea echipei londoneze Arsenal, antrenorul francez Arsene Wenger se va despărți de ”tunari”, cu un an înainte de expirarea contractului.

Arsene Wenger (68 de ani) a câștigat trei titluri în Premier League și șapte Cupe ale Angliei cu Arsenal, reușind ”dubla” în 1998 și 2002.

Managerul francez a fost numit în funcție de gruparea din capitala Angliei în 1 octombrie 1996 și, de atunci, a stat pe banca tehnică a echipei de 823 de ori doar în campionat.

”Sunt recunoscător că am avut privilegiu să servesc clubul pe o perioadă atât de lungă. Am condus clubul cu dedicație și integritate”, așa și-a anunțat managerul din Hexagon despărțirea de Arsenal Londra.

Cu toate că este considerat drept unul dintre cei mai influenți antrenori din istoria ”tunarilor”, unii fani l-au contestat pe francez în ultimii ani, în urma rezultatelor mai puțin bune din Premier League.

În acest sezon, Arsenal – locul 6 în campionat – a pierdut deja de 11 ori, egalând recordul negativ din era Wenger. Lononezii sunt la 33 de puncte în urma liderului Manchester City, cu cinci etape rămase de disputat. La fel ca anul trecut, când echipa a terminat în afara Top 4 în Premier League (n.r. – pentru prima oară sub conducerea francezului), Arsenal nu va încheia sezonul în ”careul de ași”.

Poate cuceri, însă, primul trofeu european cu Wenger pe bancă. Arsenal va juca în semifinalele Ligii Europa cu Atletico Madrid. Francezul a pierdut finale în toate competițiile europene la cârma ”tunarilor” – cu Real Zaragoza, în Cupa Cupelor, cu Galatasaray Istanbul, în Cupa UEFA, și cu FC Barcelona, în Liga Campionilor.

Wenger a reușit să transforme Arsenal într-o forță permanentă a fotbalului continental, echipa fiind o prezență constantă în ”primăvara” europeană în ultimele două decenii.

Mai mult, în 2004, Arsene Wenger a devenit primul antrenor, din 1889, care reușește să încheie neînvins un sezon în prima ligă engleză. Francezul a reușit, în mandatul său, să mute echipa de pe bătrânul stadion Highbury pe ultra-modernul Emirates, promovând, în același timp un stil de joc elegant, cursiv și ofensiv, cu ajutorul unor fotbaliști legendari, precum Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Patrick Vieira, Robert Pires și mulți alții.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.