Fenomen spectaculos pe cerul României. Un meteor a explodat într-o mare de lumină

meteor
Momentul în care meteorul luminează cerul nopții, la Otopeni. Foto: Captură Facebook

Un meteor a explodat deasupra României în timpul nopții trecute. Imaginile surprinse arată că cerul s-a luminat brusc în jurul orei 3 dimineața. Potrivit specialiștilor, a fost vorba de un obiect ce ar fi putut avea dimensiuni de zeci de centimetri sau chiar de unul-doi metri în momentul în care a ars în atmosfera Pământului.

În noaptea de marţi spre miercuri, la serviciul 112 Buzău au fost înregistrate patru apeluri de la persoane care au spus că au văzut o lumină pe cer, urmată de un zgomot puternic. Apelurile au venit de la persoane din localităţile Pârscov, Râmnicelu, Cernăteşti şi Beceni, între orele 3:15 – 3:31.

Fenomenul a fost observat şi în judeţul Covasna. „Am văzut cum cerul s-a luminat puternic, apoi după o vreme am auzit şi un zgomot asemănător unei explozii. M-am speriat, am ieşit afară, însă nu am mai văzut nimic”, a declarat pentru mediafax.ro un localnic din Sfântu Gheorghe.

Un altul a spus că nu a văzut nimic, însă a auzit zgomotul puternic şi a crezut că este cutremur.

„M-am speriat, vă daţi seama, era noapte şi dintr-o dată am auzit bubuitura. Prima dată am crezut că e cutremur, dar mi-am dat seama că nu se mişcă nimic, apoi am crezut că a avut loc o explozie la vreun bloc, ceva”, a afirmat acesta.

Fenomenul a fost semnalat şi de mai mulţi localnici din Breţcu, localitate aflată la graniţa judeţelor Covasna şi Bacău. Primarul comunei, Dimény Árpád, a declarat că zgomotul a fost puternic şi că, deşi nu s-au semnalat pagube, uşile şi ferestrele caselor au fost zguduite.

„Se vede clar forma unui meteor”

Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, a declarat că a fost vorba de un meteor.

„Am văzut filmul care a fost pus pe internet şi, în afară de faptul că se vede o lumină care circulă foarte repede, ceea ce înseamnă o stea căzătoare, pentru că avioanele şi elicopterele nu circulă atât de rapid, se vede şi reflexia lui în luneta maşinii. Se vede clar forma unui meteor. Atunci când un meteor, însemnând o dâră luminoasă pe cer, e foarte strălucitor, spunem că avem de a face cu un bolid. Ideea este că la aceste obiecte, cu cât este mai mare strălucirea, cu atât e mai mare obiectul care intră în atmosferă şi produce dâra luminioasă”, a spus Şonka pentru sursa citată.

De asemenea, el a precizat că, probabil, a fost un obiect de la zeci de centimetri până într-un metru, maximum doi metri.

Momentul în care meteorul a ars în atmosferă și a luminat cerul nopții a fost surprins și la Aeroportul Otopeni:

„Efectele calculate ar putea exista numai dacă obiectul ar fi fost foarte mare, noi ştim că, dacă obiectul este mititel, atunci când vedeţi izbucnirea aceea finală, îl vedeţi cum se fragmentează şi se produc bolizi mai mici. Ideea este că, dacă obiectul ar fi mai mare, de vreo cinci metri, ar rămâne pietricele, roci care ar cădea pe pământ, dar ar fi mititele”, a mai spus Şonka.

Întrebat de ce nu a putut fi observată apropierea acestui meteor de Pământ, Şonka a spus că a fost vorba de un obiect „foarte, foarte mic”. „Aceştia nu se pot vedea în mod normal prin telescop. Ei sunt luminoşi când intră în atmosferă, dar acolo când sunt în spaţiu nu reflectă foarte multă lumină”, a declarat acesta.

La rândul său, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, a declarat că fenomenul a fost provocat de topirea unui corp meteoritic care a ajuns în atmosfera terestră.

„Din înregistrările pe care le avem, precum şi pe baza declaraţiei martorilor, vorbim de apariţia pe cerul României a unui corp meteoritic mai mare, care s-a topit şi a explodat în atmosferă. Aceste fenomene nu sunt rare, însă apariţia unui bolid mai mare este într-adevăr ceva mai rar. Estimez că bolidul a avut un diametru de circa 2 metri şi că acesta s-a aprins la circa 80 de kilometri altitudine şi după câteva zeci de kilometri a explodat. Fenomenul a avut loc în zona central-estică a României, dacă vor apărea alte înregistrări, vom putea efectua calcule în zilele următoare pentru a vedea unde ar fi căzut bolidul în cazul în care nu ar fi explodat”, a declarat Valentin Grigore.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cum a reușit Poliția să reducă la zero numărul morților pe DN1- Comarnic-Azuga-Bușteni
Preoți în loc de funcționari. Căsătoria civilă ar putea fi făcută la biserică
Poluare de 16 ori peste limita admisă într-un oraș din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.