Femeile din Arabia Saudită vor primi drept de vot

Arabia_saudita
Foto: Tânără din Arabia Saudită ce poartă un tip de văl numit niqab / Walter Callens Wikipedia

Femeile din Arabia Saudită vor primi drept de vot și totodată vor putea candida la alegerile municipale care vor fi organizate peste patru ani, a anunțat ieri regele Abdullah. El a mai spus că femeile vor avea și dreptul de a fi numite în Consiliul Shura, relatează BBC.

Vestea a fost primită cu bucurie de activiștii care, de 20 de ani, cer drepturi mai multe pentru femeile din Arabia Saudită, stat unde se aplică o versiune strictă a dreptului islamic de tradiție sunită.

Membre în consilul regelui

Schimbările vor avea loc după alegerile municipale de săptămâna aceasta, când 5.000 de bărbați vor candida pentru jumătate din locurile existente în consiliile locale din Arabia Saudită. Restul de locuri (50%) vor fi ocupate de persoane desemnate direct de guvern. Următoarele alegeri municipale (singurele alegeri publice care se țin în statul arab) se vor desfășura peste patru ani.

Regele a făcut anunțul de ieri într-un discurs ținut cu prilejul începerii activității noului Consiliu Shura (acest organism cu 150 de membri își schimbă componența o dată la patru ani, regele fiind cel care îi numește în funcție). Consiliul este o adunare consultativă a regelui, cu puteri limitate: îi poate propune legi monarhului, îl poate sfătui, însă decizia îi aparține întotdeauna regelui.

Șofatul, strict interzis pentru doamne

În ciuda veștilor bune care vin din statul islamic, femeile din Arabia Saudită sunt în continuare lipsite de o mulțime de drepturi. Ele nu au voie să conducă o mașină sau să părăsească țara fără un însoțitor.

Actualul rege al Arabiei Saudite încearcă să realizeze unele reforme politice, dar într-o țară în care clericii conservatori și unii membri ai familiei regale se împotrivesc schimbărilor, liberalizarea vine treptat, mai notează BBC.