Femeia care îi face pe orbi să vadă

Un cercetător în domeniul neurologiei a găsit o modalitate prin care îi poate face pe orbi să vadă din nou. Şi totul a început de la ideea ei de a „sparge” codul vizual al creierului.     

În timp ce citeşti acest articol, ochii tăi fac un lucru absolut remarcabil.

Un flux de lumină de la cuvinte şi imagini ajunge în contact cu globul tău ocular, iar celulele fotoreceptoare de pe retină sunt primele activate. Apoi, informaţia vizuală este transmisă unui alt grup de celule şi apoi către creier, printr-un soi de cod. Creierul foloseşte acest cod pentru a reconstrui imaginea. Abia în acest moment tu poţi înţelege ce este această înşiruire de litere şi imagini din faţa ta. Norocul nostru este că toate aceste etape au loc extrem de rapid!

Bolile oculare degenerative rup însă acest lanţ. Atunci când retina este afectată de aceste afecţiuni, imaginea din faţa ochilor nu trece niciodată de globul ocular, iar lanţul e rupt. Până de curând, părea o ruptură iremediabilă. Însă, o cercetătoare de la Colegiul Medical Weill al Universităţii Cornell, Sheila Nirenberg, are o soluţie.

Ea a descoperit o modalitate de a transmite codul vizual direct către creier, trecând peste celulele distruse din interiorul ochilor. Cu alte cuvinte, poate ajuta orbii să vadă din nou, după implantarea unui cip cu adevărat revoluţionar.

În filmuleţul BBC de mai sus, Nirenberg explică modul în care funcţionează soluţia sa tehnică şi îşi aminteşte de momentul fantastic când şi-a dat seama că poate reda oamenilor vederea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.