Facebook vrea să scaneze fețele europenilor

Utilizatorii europeni pot alege dacă folosesc serviciul de recunoaștere facială. Foto: Pixabay

Facebook a început să ceară permisiunea utilizatorilor europeni și canadieni să folosească tehnologia de recunoaștere facială pentru a-i identifica în fotografii și clipuri video.

Rețeaua de socializare a demarat pentru prima oară acest program în 2011, însă nu a implementat niciodată tehnologia în Uniunea Europeană, după ce s-a confruntat cu proteste din partea unor autorități de reglementare și a activiștilor pentru dreptul la intimitate.

Noua solicitare a Facebook le cere utilizatorilor să aleagă dacă fața lor poate fi analizată de această tehnologie. Acțiunea vine la scurt timp după scandalul Cambridge Analytica, în urma căruia datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook au fost folosite de către o companie de consultanță politică.

În Statele Unite, compania a fost dată în judecată după ce a folosit tehnologia de recunoaștere facială fără consimțământul utilizatorilor.

”Identificarea biometrică și urmărirea persoanelor în miliarde de fotografii de pe această platformă reprezintă riscuri serioase în ceea ce privește intimitatea utilizatorilor”, a spus Silkie Carlo, directorul grupului pentru libertăți civile britanic Big Brother Watch, citat de BBC.

”Facebook are datoria să demonstreze că a învățat să respecte legea, nu să își dezvolte și mai mult capacitatea de supraveghere”, a adăugat acesta.

Utilizatorii din afara Uniunii Europene și a Canadei vor fi supuși în continuare tehnologiei de recunoaștere facială dacă nu aleg să iasă din acest sistem.

Facebook susține că tehnologia le permite utilizatorilor să afle că au fost surprinși într-o fotografie chiar dacă nu au primit ”tag”.

Acțiunea rețelei de socializare va stârni, probabil, dezbateri aprinse în perioada următoare.

Foto: Pixabay