Extraordinara poveste a jucătoarei de 15 ani care face senzație la Australian Open

Marta Kostyuk. Foto: ITF Tennis
Marta Kostyuk. Foto: ITF Tennis

Ucraineanca Marta Kostyuk (15 ani) a devenit cea mai tânără jucătoare, de la elvețianca Martina Hingis încoace, care câștigă un meci la Australian Open. Campioana junioarelor de anul trecut la Melbourne a atras atenție lumii întregi prin performanța sa.

Marta Kostyuk, care a trecut de calificări pentru a ajunge pe tabloul principal, a învins deja două jucătoare la Australian Open: pe chinezoaica Peng Shuai (locul 27 în lume) – în meciul de debut la un turneu de Grand Slam – și pe australianca Olivia Rogowska. Ambele partide au fost câștigate în două seturi.

În runda a treia, tânăra Marta Kostyuk se va duela cu cea mai puternică jucătoare din Ucraina din clasamentul WTA, Elina Svitolina.

Aflată pe locul 521 în clasamentul mondial înaintea startului competiției din Australia, Marta Kostyuk a reușit deja un salt de 278 de poziții, în urma celor două victorii bifate pe tabloul principal.

Adolescenta originară din Kiev este cea mai tânără jucătoare care câștigă un meci de Grand Slam de la croata Mirjana Lucic-Baroni, în 1997, la US Open, însă acest lucru nu pare s-o impresioneze prea mult.

”Nu simt nimic special față de parcursul meu de aici. Dacă aș face-o, aș fi copleșită de sentimente de fiecare dată când câștig un meci sau bat un record”, a spus Kostyuk, adăugând: ”Încerc să găsesc o anumită linie, deoarece sunt o persoană care trece prin multe suișuri și coborâșuri, atât în viață, cât și pe teren. Sunt abia la început de drum”.

Mama extraordinarei jucătoare din Ucraina, Talina Beiko, a jucat și ea în circuitul WTA, însă fără prea mult succes – cea mai bună clasare din carieră fiind locul 391. Marta Kostyuk a început tenisul la patru ani, la îndemnul mamei sale, iar de curând l-a cooptat în echipă, ca manager, pe antrenorul lui Roger Federer, croatul Ivan Ljubicici.

”Nu mi-a plăcut niciodată tenisul, dar am exersat mult. Am încercat să fiu o perfecționistă. Nu am avut idoli din tenis. Îmi doream, la un moment dat, să mă mărit cu Novak Djokovici, dar la 13 ani nu am mai vrut asta. Mă maturizasem”, a glumit, copilărește, Kostyuk.

”În urmă cu două săptămâni am jucat un turneu ITF de 25 de mii de dolari și am pierdut în primul tur în fața unei grecoaice. După meci am fost foarte supărată. Nu îmi doream să merg în Australia, pentru că mă temeam să nu pierd în primul tur al calificărilor. Mama a reușit să mă calmeze. Mi-a spus că de aceea am jucat în acel turneu înainte de Australian Open, ca să învăț din greșeli”, a mai povestit tânăra senzație de la Melbourne pentru site-ul WTA.

Astăzi, la Australian Open, Irina Begu, singura jucătoare din România care a jucat pe tabloul de simplu, a părăsit competiția în turul al doilea, după un eșec în minimum de seturi cu croata Petra Martici, scor 4-6, 6-7 (3).

Mâine vor juca în runda secundă a competiției de Grand Slam și celelalte trei românce rămase în cursa pentru trofeu: Simona Halep, Sorana Cîrstea și Ana Bogdan.