Explozii puternice la metroul și pe aeroportul din Bruxelles. 34 de oameni au murit

explozii la bruxelles
Explozii la metroul din Bruxelles. Foto: Twitter

Două explozii puternice s-au produs în această dimineață la aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar o a treia explozie a avut loc într-o garnitură de metrou aflată în apropierea stației Maelbeek din capitala Belgiei, informează BBC.

Autoritățile au anunțat că 34 de persoane și-au pierdut viața în atentatele de astăzi, iar alte 250 de persoane au fost rănite.

Potrivit celor mai noi informații prezentate de postul de televizune CNN, Statul Islamic a revendicat atentatele de astăzi din Bruxelles.

Pe aeroportul din Bruxelles au acționat doi atentatori sinucigași. După atentate, anchetatorii au descoperit pe aeroport și o centură explozivă neexplodată. Un al treilea suspect este dat în urmărire de poliție.

Pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe imagini care arătau că ieșea un fum foarte gros de la terminalul Plecări de pe aeroportul din Bruxelles. Imaginile prezentate de posturile de televiziune arată că o clădire avea toate geamurile sparte.

Plafonul aeroporului s-a prăbușit, iar un restaurant a luat foc. Din informațiile martorilor se pare că exploziile s-au produs în apropierea unei cafenele și lângă o farmacie, la maximum 50 de metri una de alta.

„Au fost două bombe în aeroport. Eu eram la check-in și s-a auzit o bubuitură foarte tare. A venit un vânt foarte puternic și cald. Și imediat după aceea a mai fost o bombă și toată lumea a început să fugă. M-a luat un domn, m-a tras de mână și m-a închis în biroul lui, eram 8 persoane și ne-am închis acolo. Am așteptat vreo 15 minute și ne-au anunțat că trebuie să evacuăm aeroportul. Suntem pe pistă”, a declarat Luana Rednic, fiica antrenorului Mircea Rednic, pentru Digi24.

Cât a stat ascunsă a auzit și focuri de arme. Ea a mai povestit că a văzut oameni întinși pe jos.

UPDATE O altă explozie s-a produs în această dimineață într-o garnitură de metrou, în apropierea stației de metrou Maelbeek din Bruxelles, după cum reiese din imaginile publicate de martori pe rețelele de socializare. Explozia s-a produs într-un vagon pe când metroul plecase din stație și se afla în interiorul unui tunel. Supraviețuitorii au ieșit din metrou și au pornit pe jos spre ieșire, mergând de-a lungul șinelor.

Antrenorul de fotbal Mircea Rednic a povestit că a auzit și el cele două explozii deoarece chiar atunci vorbea cu fiica sa la telefon: „Au fost două explozii, una după alta. În același loc. Și-a luat bagajele și a luat-o la fugă. Acolo e panică mare… e sânge pe jos. Tavanul în momentul exploziei a căzut pe pasageri. Se aud tot felul de țipete pe acolo. Cădea plafonul în spatele ei, că alerga. Exact pe zona centrală. A fost la o zonă centrală, la o cafenea și o farmacie”.

„Am simțit suflul exploziei din plin. Au fost la 50 – 100 de metri de mine. Era foarte mult fum, s-au dărâmat pereții, abia puteai să vezi”, a povestit pentru Digi24 Mihai Delea, un jurnalist român aflat pe aeroportul din Bruxelles.

Jurnalistul a mai povestit că între cele două explozii au trecut câteva secunde.

Presa belgiană informează că, înainte de explozii, s-au tras mai multe focuri de armă și că s-au auzit persoane care strigau în limba arabă.

Exploziile s-au produs la terminalul Plecări, înainte de intrarea în zona de securitate. La fața locului au venit multe ambulanțe și mașini de poliție.

Atacurile din Bruxelles s-au produs la 4 zile după ce Salah Abdeslam, principalul suspect din atentatele de la Paris, a fost prins în capitala Belgiei.

Știre în curs de actualizare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.