Experiment social. Cum reacționează românii când un bărbat își agresează prietena pe stradă

violenta domestica
Experiment social. Un regizor a vrut să afle cum reacționează românii în situații delicate. Foto: Captură YouTube

Regizorul Cătălin Palavescu a realizat o serie de experimente sociale care să testeze reacţiile oamenilor de pe stradă în situaţii delicate. El a vrut să afle cum reacționează românii atunci când văd că un bărbat își agresează în public partenera sau atunci când oamenii aruncă gunoaie pe stradă. Din păcate, regizorul a ajuns la concluzia că oamenii curajoși care au luat atitudine au fost foarte puțini.

În cazul filmului în care doi actori simulează un conflict între un bărbat și partenera sa, zeci de trecători au trecut impasibili pe lângă victimă şi agresorul ei, relatează digi24.ro. Cei mai mulţi dintre ei nici nu au întors capul. Abia după o oră, doi biciclişti au oprit la câţiva metri de locul incidentului, cu intenţia de a chema poliţia.

Un experiment social similar al regizorului a arătat că mai mulţi trecători erau dispuşi să intervină atunci când victima era o femeie însărcinată.

Regizorul Cătălin Palavescu spune că a fost inspirat în acest proiect de clipurile care se fac în străinătate. „M-au șocat și am fost foarte curios să aflu cum ar reacționa și românii. Chiar am căutat pe internet experimente sociale realizate în România. Au fost foarte puține, dar nu cu aceste scenarii”, a relatat el în emisiunea „24 într-o oră”.

Regizorul a povestit pentru Digi24 că a fost curios să afle dacă stau în picioare prejudecățile despre români potrivit cărora suntem mai puțin curajoși și nu intervenim în situații delicate.

„Sincer să fiu, cred că suntem la fel ca ceilalalți”, a spus Palavescu. „Speram să găsesc mulți români care intervin și care ajută victimele”, a adăugat el, precizând că nu se referă la o intervenție fizică, ci la o alertare a autorităților.

„Ne plângem <vai, ce urâtă este pădurea>, dar nu facem nimic”

Un alt experiment social care a adunat zeci de mii de vizualizări pe platforma YouTube este cel legat de gunoiul aruncat pe străzi. Numărul românilor care aruncă ambalaje şi PET-uri pe stradă este mare, dar experimentul regizorului Cătălin Palavescu arată că şi numărul celor care nu sunt deranjați de acest aspect este mare.

Cei mai mulţi dintre trecători nici nu au întors capul atunci când un tânăr a aruncat cu nonșalanță o sticlă de plastic pe jos într-un parc din București. Alţii s-au arătat deranjaţi de purtarea bărbatului, dar nu au făcut nimic în acest sens.

Într-un alt experiment organizat în același parc, o tânără a aruncat pe jos o sticlă goală de plastic, chiar în picioarele trecătorilor. Abia după câteva zeci de minute doi tineri au ridicat de pe jos PET-ul aruncat şi l-au pus la gunoi.

În episodul cu gunoiul, actorii chiar l-au întrebat la un moment dat pe regizor dacă mai are rost să continue deoarece nimeni nu reacționa. „Și eu îi rugam: haide încă 10 minute, mai stăm 10 minute, că trebuie să intervină. Acest experiment m-a dezamăgit foarte mult. Ne plângem <vai, ce urâtă este țara noastră> sau pădurea sau unde mai mergem, dar nu facem nimic”, a povestit Palavescu.

El a relatat că nici în episodul în care este simulată o răpire de pe stradă oamenii nu prea au reacționat.

Recomandările editorilor GreatNews:

În pat cu dușmanul. Fuga dintr-o închisoare fără gratii, după 24 de ani
Prizonieră într-o Românie crudă. Când pumnul e lege de căpătâi
O dramă dintr-un milion. „Femeia trebuie să țină casa, chiar dacă îți dă o palmă”
O altfel de emigrare
1,2 milioane de motive pentru care Ziua Femeii nu există în România