Exacto, glonțul inteligent care își urmărește ținta

Agenția de cercetare și dezvoltare a Pentagonului, DARPA, a anunțat „Exacto”, un glonț inteligent care, după ce este tras, își poate schimba direcția în funcție de mișcările pe care le-ar putea face ținta și nu o ratează.

Potrivit Agerpres.ro, cu un astfel de glonț și un soldat debutant ar putea ținti ca un adevărat pușcaș marin. Însă, potrivit cercetătorilor, tehnologia va fi folosită doar de trăgătorii de elită.

Glonțul Exacto are un calibru de 12,7 mm și are niște senzori optici care analizează toate mișcările pe care le face ținta.

În cazul în care e nevoie să-și schimbe direcția, în funcție de țintă, glonțul are niște mici aripioare care controlează traiectoria chiar și pe vreme extremă, pe ploaie sau vânt puternic.

„Demonstrația de tir cu o pușcă standard a arătat că Exacto este capabil să atingă ține în mișcare cu o precizie extremă, ceea ce era irealizabil cu munițiile tradiționale. Este o invenție importantă care deschide calea spre ceea ce ar putea fi posibil în viitor pentru proiectile de toate calibrele”, a declarat conducătorul programului DARPA, Jerome Dunn.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.