Eurovision 2017: Portugalia câștigă pentru prima oară în istorie. România, pe locul 7!

Cântecul portughezului Salvador Sobral a impresionat atât juriul cât și publicul la Eurovision 2017 (Foto: Eurovision.tv)
Cântecul portughezului Salvador Sobral a impresionat atât juriul cât și publicul la Eurovision 2017 (Foto: Eurovision.tv)

Ilinca și Alex Florea, reprezentanții României în finala Eurovision 2017, au încheiat competiția pe locul 7, așa cum se așteptau și experții înaintea competiției.

România a primit 244 puncte în urma votului telespectatorilor, fapt care a ajutat-o să urce în clasament până pe locul 7 la general. Ilinca și Alex Florea s-au clasat pe poziția a 5-a în preferințele telespectatorilor, dar doar pe poziția a 15-a în preferințele juraților din țările participante la Eurovision 2017.

Victoria i-a revenit portughezului Salvador Sobral, cu splendidul cântec de dragoste ”Amar Pelos Dois”. Este prima victorie pentru lusitani la Eurovision în cele 48 de participări ale țării de la Oceanul Atlantic în competiția muzicală europeană.

Bulgaria s-a clasat pe locul doi în clasamentul general, în timp ce pe locul 3 s-a clasat Moldova, care a recuperat multe puncte grație punctelor primite din partea publicului.

Cu toate că nu este o țară cu mulți vecini, iar Portugalia nu primește, de obicei, prea multe puncte pe criterii geografice, Salvador Sobral a fost creditat cu câte 12 puncte din toate colțurile Europei, fiind, de departe, cea mai populară melodie a concursului.

”Muzica nu înseamnă artificii. Muzica înseamnă sentimente. Să aducem muzica înapoi”, a spus învingătorul concursului Eurovision 2017.

Portugalia a câștigat detașat votul juraților din fiecare țară, cu 382 puncte. Pe locul doi s-a clasat adolescentul bulgar Kristian Kostov, la mai mult de 100 de lungimi în urmă. Podiumul Eurovision 2017 a fost completat de Suedia, cu 218 puncte. Lusitanul Salvador Sobral a câștigat și votul popular.Ilinca și Alex Florea, reprezentanții României, nu au convins telespectatorii din lumea întreagă cu piesa lor ”Yodel It!”, strâgând doar 58 puncte și clasându-se pe locul 15 din 26 de finaliste.

Finala Eurovision 2017: Ilinca și Alex Florea (Foto: Eurovision.tv)
Finala Eurovision 2017: Ilinca și Alex Florea (Foto: Eurovision.tv)

România a primit 12 puncte doar din partea Republicii Moldova. Românii au oferit 12 puncte Olandei.

România, care a revenit în finala Eurovision după un an de pauză, era cotată cu șanse destul de bune la victorie. Înaintea finalei, interpreții piesei ”Yodel It!” erau pe locul 7 în topul favoritelor la succes, potrivit eurovisionworld. Pronosticurile s-au dovedit a fi exacte în privința României.

Finala Eurovision 2017, găzduită de Kiev, a reușit din nou să atragă din nou o audiență uriașă, atât în Europa, cât și în lumea întreagă.

Finala Eurovision 2017. România, poziția 20

Potrivit eurovision.tv, concurenții vor intra în scenă în următoarea ordine: Israel: IMRI – Feel Alive; Polonia: Kasia Moś – Flashlight; Belarus: Naviband – Story of My Life; Austria: Nathan Trent – Running On Air; Armenia: Artsvik – Fly With Me; Olanda: OG3NE – Lights and Shadows; Republica Moldova: Sunstroke Project – Hey, Mamma! Ungaria: Joci Papai – Origo; Italia: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma; Danemarca: Anja – Where I Am; Portugalia Salvador Sobral – Amar Pelos Dois; Azerbaidjan: Dihaj – Skeletons; Croația: Jacques Houdek – My Friend; Australia: Isaiah – Don’t Come Easy; Grecia: Demy – This Is Love; Spania: Manel Navarro – Do It For Your Lover; Norvegia: JOWST – Grab The Moment; Marea Britanie: Lucie Jones – Never Give Up On You; Cipru: Hovig – Gravity; România: Ilinca și Alex Florea – Yodel It!; Germania: Levina – Perfect Life; Ukraina: O.Torvald – Time; Belgia: Blanche – piesa City Lights; Suedia: Robin Bengtsson – I Can’t Go On; Bulgaria: Kristian Kostov – Beautiful Mess; Franța: Alma – Requiem.

Conform regulamentului competiției, românii din țară nu pot vota pentru Ilinca și Alex Florea, însă o pot face cei din diaspora. De pe un număr de telefon se poate vota și de 20 de ori.

România nu a reușit niciodată o clasare mai bună de locul 3 în finala Eurovision. Această performanță a fost atinsă de două ori: Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010.

„Îmi doresc să facem un show perfect, pentru ca momentul nostru să rămână în memoria fanilor. Dedic prestaţia noastră din Marea Finală publicului minunat care ne-a susţinut de-a lungul concursului”, spunea Ilinca, înainte de marea finală Eurovision 2017.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.