Europa de Est își face autostradă. Via Carpatia va trece și prin România

via carpatia
Via Carpatia. Foto: penzcsinalok.transindex.ro

Mai multe state din Europa de Est, printre care și România, vor să construiască împreună o axă rutieră numită „Via Carpatia”, care să lege Lituania de Grecia.

În această săptămână, câteva state est-europene s-au întâlnit la Varșovia, în capitala Poloniei, și au semnat o declarație comună prin care își exprimă adeziunea la acest important proiect de infrastructură.

Cu această ocazie, Andrzej Adamczyk, ministrul polonez al Infrastructurii și al Construcțiilor, a declarat că viitorul coridor rutier va contribui la dezvoltarea economică a țărilor din Europa Centrală și de Est, relatează publicația tvn24bis.pl.

Cele 7 state semnatare sunt România, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina și Turcia. Cehia a participat la întâlnire în calitate de observator, în vreme ce Bulgaria a anunțat că este interesată de proiect și îl analizează.

Lungă de 3.300 de kilometri, Via Carpatia va porni de la Marea Baltică, din Lituania, și va trece prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia. Statele europene doresc să construiască și o ramură a acestei axe rutiere care să se continue spre est, în Ucraina.

„Via Carpatia este o axă vitală pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est. Este o cale de comunicație care nu respectă principiul implementat până acum de a construi rutele principale pe axa est-vest”, a mai spus ministrul polonez al Infrastructurii și al Construcțiilor.

Potrivit acestuia, proiectul ar putea să fie implementat în perioada 2024-2026, scrie penzcsinalok.transindex.ro. De asemenea, axa rutieră ar urma să fie construită din fonduri guvernamentale, dar și ale UE.

Oficialii prezenți la întâlnire au mai arătat că Via Carpatia este importantă nu numai pentru dezvoltarea economică a țărilor est-europene, ci și pentru țări precum Turcia, Finlanda sau statele din Orientul Mijlociu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Șoferii își pot suspenda polițele RCA. Când este posibilă renunțarea la asigurare?
Liceul din România la care te poţi înscrie doar dacă părinţii sau bunicii tăi l-au absolvit
Cum poți să primești de la stat un teren gratuit pentru casa ta. Ce trebuie să faci

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.