Euro bate recordul. BNR anunță cel mai slab leu din istorie

FOTO: Letti-S/Pixabay.com
FOTO: Letti-S/Pixabay.com

Euro a atins, astăzi, pragul de 4,6614, în creștere cu 0,21% față de nivelul atins joi și a ajuns la un maxim istoric. De asemenea, și indicele ROBOR la 3 luni, pe baza căruia sunt calculate dobânzile la credite în lei, a urcat la 1,99%.

În urmă cu două săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recomandat să fie tratat cursul valutar „cu mai puțină afecțiune” și să nu se mai pună „atât de mult suflet”.

„În ultimii 4-5 ani, euro s-a plimbat undeva între 4,40 şi 4,65 lei, deci a avut o fluctuaţie de 5,5% sau 25 de bani. Iar dacă luăm ca bază de calcul 4,50 lei/euro, fluctuaţia e sub 3% (…) Vă recomand să trataţi cursul valutar cu mai puţină afecţiune, să nu mai puneţi atât de mult suflet în evoluţia cursului.

O marjă de sustenabilitate a cursului ar fi 5%-6%, dar vedeţi că nu v-am dat un punct de reper, de unde până unde va fi 5%. Lăsaţi cursul să-şi facă datoria”, a spus Mugur Isărescu, într-un briefing de presă.

Guvernatorul a precizat că în general banca centrală nu face estimări cu privire la evoluţia cursului valutar şi a arătat că leul evoluează faţă de euro într-un regim de „flotaţie controlată”, lucru care aduce o serie de avantaje faţă de un regim în care cursul ar fi la cotaţie fixă.

„Ce v-ar conveni mai mult, o mişcare a cursului de 2%-3%, care poate să atragă capital, sau o mişcare de 10%-15% când corecţia devine inevitabilă?!”, a întrebat retoric Mugur Isărescu.

FOTO: Letti-S/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.