Ești tânăr? Poți primi un teren gratuit de la primărie

Tinerii majori, cu vârste de până la 35 de ani, pot solicita primăriilor de care aparțin atribuirea gratuită a unei suprafețe de teren de până la 1.000 de metri pătrați, pe care trebuie să își construiască o locuiță.

Cu toate că legea 15/2003 prevede atribuirea, la cerere, a unei suprafețe de teren aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală de către tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, măsura este foarte rar aplicată.

Atribuirea terenului se face gratuit, oe durata existenței locuinței proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, scrie Adevărul.

Puțini tineri știu, însă, de această măsură. Ei trebuie să demonstreze că a data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Pentru a aplica, cetățenii trebuie să depună la sediul consiliului local din localitatea în care solicitantul își are domiciliul câteva documente: copie a certificatului de naștere, copie a actului de identitate și o declarație, pe proprie răspundere, că nu deține sau nu a deținut o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe.

Chiar și așa, legea se aplică diferit la nivel național. Majoritatea unităților administrative din teritoriu nu sunt interesate de acordarea terenurilor pentru tineri, fie pentru că suprafețele de teren sunt folosite pentru alte scopuri, fie pentru că nu dețin teren.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2014 de Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România, aproape 80% dintre respondenţii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani trăiesc împreună cu părinţii – dintre care una din cinci familii locuieşte cu chirie.

În mediul urban, unul din zece tineri locuiește într-o locuință închiriată.