Ești stresat? Cercetătorii te sfătuiesc să speli vasele

Spălatul vaselor te scapă de stres (Wikimedia Commons)
Spălatul vaselor te scapă de stres (Wikimedia Commons)

Spălatul vaselor poate ajuta la diminuarea stresului, însă doar dacă sunteți concentrați asupra acestei activități, susține un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au pus 51 de studenți să spele vasele. Înainte de a începe, o parte din ei a primit a trebuit să citească un pasaj care le stimula atenția și concentrarea, în timp ce ceilalți au primit un text descriptiv despre spălatul vaselor, scrie revista Time.

Pasajul descriptiv era foarte direct, însă celălalt le cerea elevilor să se concentreze mental asupra spălatului vaselor. Iată un fragment:

”În timp ce speli vasele trebuie să te gândești doar la spălatul vaselor. Asta înseamnă că atunci când speli vasele trebuie să fi conștient de faptul că le speli. La prima vedere, acest lucru poate părea prostesc. De ce să te concentrezi atât de mult asupra unui lucru atât de simplu? Dar aceasta este și ideea. Faptul că speli vasele face parte dintr-o realitate minunată. Te simți tu însuți, ești conștient de prezența ta, de gândurile și de acțiunile tale.”

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au citit acest pasaj s-au concentrat pe mirosul detergentului, pe temperatura apei și pe atingerea vaselor. Ele au arătat o scădere a nervozității cu 27 la sută față de cei care au primit instrucțiunile practice.

”Se pare că o activitate banală, dar abordată cu multă atenție și grijă ar putea îmbunătăți liniștea interioară”, susțin cercetătorii americani.

Cu toate că studiul a fost realizat pe o scară mică, și va fi, probabil, repetat cu mai mulți participanți, oamenii de știință spun că liniștea interioară poate fi atinsă cu ajutorul oricăror activități din viața de zi cu zi, coborând mult nivelul de stres.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fabrică Airbus într-un mic oraș din România
Cum arată primul complex balnear de 5 stele din România
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă la Penny, în toată țara. LISTA posturilor disponibile și salariile de la Penny