Erwin Albu – luptătorul pentru dreptate din Braşov

erwin
Erwin Albu, în timpul unei protest la Codlea. Foto: gandeste.org

Lui Erwin Albu i-au lipsit 461 de voturi pentru a deveni noul primar al oraşului Codlea. Tânărul, provenit dintr-o familie de etnici germani, este un model pentru cei care luptă pentru o Românie cu mai puţine imperfecţiuni.

Acum, bărbatul în vârstă de 33 de ani se luptă pentru ca pădurea de pe dealul de la marginea oraşului său să nu fie pusă la pământ. Camioanele uriaşe vin goale şi pleacă pline cu buşteni, însă Erwin ştie că firma din Argeş care a câştigat licitaţia pentru tăierea pădurii nu are permis pentru a circula pe stradă cu maşini mai grele de 3,5 tone. Trecerea camioanelor lasă casele mai şubrede, crăpăturile din ziduri fiind din ce în ce mai vizibile.

De vreo 15 ani tot luptă. La un moment dat, a avut de făcut o alegere grea: să meargă în Anglia şi să se căsătorească cu iubita pe care o avea de cinci ani sau să stea aici, să continue să se zbată, pentru fericirea lui şi a celor de lângă el. A ales să rămână, recunoaşte Erwin într-un articol publicat de gandeste.org.

O viaţă de proteste, pe scurt:

–  18 ani, primul protest. Erwin a organizat un protest după ce Ministerul Educaţiei a introdus noi materii la examenul de bacalaureat cu puţin timp înainte de susţinerea examenlui.

23 de ani. Devine cel mai tânăr consilier local din istoria oraşului Codlea. Ideea sa: să facă în Codlea prima bursă de flori din România.

31 de ani. Erwin, agăţat de macaraua unei autoutilitare, a fost imaginea care îi aştepta pe localnici în centrul oraşului. Un poliţist îl ameninţa: „Domnu’ Iisus! Hai jos!”, dar Erwin se împotrivea. El a protestat faţă de o firmă care câştigase ilegal licitaţia pentru administrarea locurilor de parcare din oraş. Împreună cu câteva sute de oameni, a acoperit toate semnele şi circulaţie şi parcomatele din oraş şi a forţat aleşii locali să rezilieze contractul.

31 de ani, aprilie 2011. Spitalul din Codlea a fost închis de Guvern. Urma să fie transformat în cămin de bătrâni. Erwin a reuşit să convingă câţiva medici să lucreze voluntar, apoi a organizat 20 de proteste şi a intrat în greva foamei timp de patru zile. Protestatarii au convins primăria, Consiliul Local şi spitalul să dea în judecată Guvernul. Şi oamenii au câştigat, însă redeschiderea spitalului era amânată. Împreună cu 1.000 de localnici furioşi, Erwin a blocat DN1. Peste puţin timp, spitalul era redeschis.

Spune că face deseori mare tărăboi la proteste, dar o face convins de un lucru. ”Numai și numai cu scandal” poate să facă ceva pentru codlenii săi.

Citeşte întreg articolul pe gandeste.org.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.