Erdogan amenință cu invazia militară o țară din UE

FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons
FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că există posibilitatea unei intervenții militare a Turciei în Cipru și în Marea Egee, pentru a apăra drepturile țării sale în zonă în același mod în care o face în Siria.

„Drepturile noastre în Marea Egee şi în Cipru sunt pentru noi la fel ca cele din Afrin (n.r. Siria). Navele noastre de război şi forţele noastre aeriene urmăresc situaţia îndeaproape pentru a efectua orice tip de intervenţie”, a avertizat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara, potrivit Agerpres.ro.

Compania italiană Eni a anunțat că platforma Saipem 12000 a fost blocată de nave militare turcești pentru a ajunge în zona de explorări, situată la sud-est de Larnaca. Platforma urma să efectueze activităţi de forare în apele din zona economică exclusivă a Ciprului, de la care compania italiană a obţinut licenţe de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi. Ankara îşi exprimase anterior îngrijorarea cu privire la activităţile companiei italiene în Cipru.

La scurt timp după declarația lui Erdogan, a venit o reacție din Rusia. Agenția TASS prezintă o declarație a purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, care spune că Moscova urmărește cu îngrijorare evoluția din zona economică a Ciprului și își dorește o rezolvare pe cale pașnică situației.

„Credem că părțile interesate ar trebui să se abțină de la luarea unor măsuri care ar putea duce la escaladarea tensiunilor din estul Mediteranei (…) Sperăm că statele interesate vor reacționa în concordanță cu dreptul internațional și vor cere țărilor implicate să găsească modalități pașnice de a-și rezolva neînțelegerile”, a precizat Maria Zaharova.

Cipru este o țară cunoscută și ca un paradis al investițiilor rusești, mulți oligarhi care fac afaceri aici având legături la Kremlin.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.