Tânărul care face arme și unelte ca pe vremea dacilor: „Nu vreau să trăiesc degeaba”

Emanuel Bezeriţă
Emanuel Bezeriţă. Foto: Captură Digi24

Un român pasionat de istorie a reînviat un meșteșug antic: face unelte şi arme exact ca pe vremea dacilor. Pentru a deveni un fierar autentic, Emanuel Bezeriţă s-a mutat din Baia-Mare în Munţii Trascăului, relatează Digi24.

Emanuel Bezeriţă a învăţat meşteşugul de la cei mai în vârstă şi s-a mutat în apropierea vechii cetăţi de la Piatra Craivii, comuna Cricău, județul Alba. Aici se află vestigiile unei cetăți și ale unei așezări a dacilor din secolele II î.Hr. – I d.Hr., ce includea o incintă de piatră și sanctuare. De asemenea, despre Piatra Craivii se spune că ar fi fost ultimul refugiu al lui Decebal.

„Nu-s un sălbatic şi nu mă consider un dac liber sau ceva extraordinar, ci pur şi simplu un om care-şi urmează pasiunea, un pic în mod extrem, dar întotdeauna depăşeşti limite doar dacă ieşi din zona de confort”, a explicat Emanuel Bezeriţă pentru postul de televiziune.

Acum, fierarul își prezintă armele și uneltele la festivaluri și dorește să construiască la Piatra Craivii mai multe ateliere de fierărie și olărit pentru cei care vor sa cunoască istoria și tradiția dacilor.

„Dacă vrei să faci ceva, chiar poţi să faci. În ţara asta! Că mulţi pleacă că nu se poate. Ba se poate şi în ţara asta. Eu cred că nu-s întâmplător născut aici, chiar vreau să fac ceva aici fix în locul meu, fix în ţara mea. Eu aşa cred că se produce o schimbare, nu la nivel înalt, ci fiecare să îşi facă treaba în locul lui, dar bine. Şi dacă 10 oameni sau 5 oameni sau 100 de oameni îs mai fericiţi, mai buni, mai frumoşi datorită ţie, tu ţi-ai făcut treaba. O chestie pe care o fac eu aici rămâne 2000 de ani. Şi n-o să rămână numai asta după mine, că vreau să las şi eu o urmă, nu vreau să trăiesc degeaba”, a mai spus Emanuel Bezeriţă.

Piatra Craivii
Piatra Craivii. Foto: sate-comune.ro (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.