Elveția, una dintre cele mai bogate țări din Europa, confiscă banii refugiaților

Geneva, Elveția (Wikimedia Commons)
Geneva, Elveția (Wikimedia Commons)

Elveția urmează exemplul unei alte țări foarte bogate, Danemarca, și îi obligă pe refugiați să predea bunurile valoroase când intră pe teritoriul său.

Refugiații care ajung în Elveția trebuie să dea statului orice bun care valorează mai mult de o mie de franci elvețieni pentru a plăti cazarea și masa, a anunțat canalul SRF, precizând că metoda este inspirată de modelul danez, unde refugiaților li se confiscă, de asemenea, bunurile.

Televiziunea elvețiană a arătat o chitanță primită de un refugiat din Siria din partea autorităților, pentru o sumă de bani care însemna mai mult de jumătate din avuția familiei sale.

”Dacă dețineți o proprietate mai valoroasă de 1.000 de franci elvețieni, când aungeți la centrul de recepție trebuie să renunțați la acest bun și veți primi o chitanță”, se menționează într-un anunț destinat imigranților.

”Este nedemn. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Stefan Frey, de la grupul de asistență pentru refugiați Schweizerische Fluechtlingshilfe, scrie The Guardian.

Autoritatea elvețiană pentru imigrare susține că măsura este legală, iar cei care cer azil sau sunt refugiați trebuie să contribuie, atât cât pot, la acoperirea costurilor cu asistența socială.

”Dacă o persoană pleacă de bună voie în următoarele șapte luni, are dreptul să își primească banii înapoi. Altfel, banii sunt folosiți pentru acoperirea costurilor”, a precizat un purtător de cuvânt al autorităților helvete.

Mai mult, refugiații care se stabilesc în Elveția și primesc dreptul de muncă, vor da statului 10 la sută din salariu pe o perioadă care se poate întinde și pe zece ani, până plătesc costurile de 15.000 de franci elvețieni.

Danemarca a fost prima țară care a decis să confiște bunurile refugiaților pentru a acoperi cheltuielile cu aceștia, însă, recent, a decis creșterea sumei pe care aceștia o pot păstra odată ajunși în țară.

Decizia nordicilor a fost aspru criticată de Națiunile Unite.

Recomandările editorilor GreatNews.ro:

Joburi de vis în Santorini, cea mai frumoasă insulă a Europei
6 plaje noi pe litoralul românesc
O caricatură umilește refugiații ajunși în Europa. Băiețelul găsit mort pe plajă, personaj principal
Un oraș din România găzduiește cel mai bun festival din Europa