Elvețienii au votat să fie supravegheați: Telefoanele pot fi ascultate, mailurile pot fi citite

Cetățenii elvețieni au votat în masă pentru aprobarea unei noi legi în favoarea unei supravegheri mai atente a agențiilor de informații.

Noua lege le va permite autorităților să asculte telefoanele, să citească mailurile și să se folosească de camere ascunse și microfoane.

Susținătorii măsurii spun că prin această măsură Elveția va ajunge din urmă alte țări, în ceea ce privește securitatea. Cei care se opun și-au exprimat îngrijorările asupra erodării libertăților civile, dar și compromiterea neutralității elvețiene, deoarece este necesară colaborarea cu agenții străine de informații.

Peste 65,5% dintre alegătorii elvețieni s-au declarat de acord, în cadrul unui referendum, cu noile măsuri de supraveghere. Suspecții vor putea fi puși sub supraveghere electronică doar în baza unui mandat obținut de la un tribunal.

Votul arată îngrijorarea elvețienilor față de un posibil atac asupra țării. Timp de mai multe decenii, după scandalul din anii ’80, când guvernul elvețian a fost găsit vinovat de spionarea a zeci de mii de cetățeni, cetățenii acestei țări au fost foarte sceptici în ceea ce privește supravegherea. Camerele video sunt rare pe străzile Elveției, iar Google Street View este restricționat, datorită legilor care apără intimitatea elvețienilor.

Guvernul elvețian susține că noile puteri pe care le deține vor fi folosite o dată pe lună pentru a monitoriza suspecții de mare risc.

Noile legi din Elveția sunt comparabile cu cele care se află deja în vigoare în Statele Unite sau în alte mari puteri ale lumii.

Tot în cadrul referendumului de duminică, elvețienii au respins creșterea pensiilor cu 10 la sută, după cum puteți citi în articolul de mai jos.

Țara europeană în care s-a votat împotriva creșterii pensiilor