Prima trecere de pietoni 3D dintr-un oraș din România

Trecere de pietoni 3D la Buzău. Foto: Ionuț Sorin Apostu / Facebook
Trecere de pietoni 3D la Buzău. Foto: Ionuț Sorin Apostu / Facebook

Elevii Liceului de Artă ”Margareta Sterian” din Buzău au realizat prima trecere de pietoni 3D din România, relatează hotnews.ro. Tinerii au urmat exemplul unui marcaj similar din Islanda ce a circulat pe internet în ultimele săptămâni.

Aceste treceri de pietoni, care dau iluzia că plutesc pe asfalt, pot fi realizate doar pe străzile cu sens unic, efectul tridimensional fiind vizibil doar dintr-un anumit unghi.

„Proiectul este unic în Romania. Elevii de la secția de Arhitectura a liceului nostru au proiectat aceasta trecere din mai multe prisme și umbre care să creeze o iluzie optică, adică acel efect 3D, de perspectiva”, a declarat, pentru Agerpres, coordonatorul proiectului, Ana Maria Bogles, profesor la Liceul de Arta „Margareta Sterian’.

„Este nevoie ca unghiul de fugă să fie la șapte metri de la trecerea propriu-zisă. Salariații de la societatea URBIS ne-au ajutat cu șabloane și vopsea rutieră. Am întins apoi sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel incât să creeze un singur unghi de fugă. Asa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Șoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria puțin și va opri. Dacă un pieton se afla pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este și mai mare”, a mai declarat Ana Maria Bogles.

V-am prezentat și noi, în urmă cu câteva săptămâni, o trecere de pietoni 3D inaugurată în Islanda.

A fost inventată trecerea de pietoni 3D

Nordicii instalaseră acest marcaj pentru a-i determina pe șoferi să încetinească în momentul în care ajung în dreptul ei. Potrivit specialiștilor, o astfel de trecere de pietoni este văzută mai ușor de către șoferi.

Trecerile de pietoni 3D sunt prezente în mai multe orașe din lume. Ideea a fost implentată prima oară în New Dehli, în India, iar apoi în Beijing (China).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.