Elevii și studenții ar putea face armata ca voluntari

FOTO: Tico189/Wikimedia Commons
FOTO: Tico189/Wikimedia Commons

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat că există un proiect prin care se dorește înființarea stagiului militar voluntar pentru liceeni și studenți.

Ministrul spune că a fost plăcut impresionat de faptul că primele reacții au fost pozitive în ceea ce privește proiectul de voluntariat. Acesta a mai adăugat, potrivit News.ro, că există un „interes cert pentru pregătirea de tip militar, de unde rezultă și că s-a creat un gol după suspendarea serviciului militar obligatoriu”.

Reprezentanții Armatei spun că, în cadrul pregătirii, tinerii ar putea învăța cum să mânuiască o armă, elemente de instrucție și trageri, să facă instrucții de front, să știe cum să acorde primul ajutor în caz de nevoie sau elemente de tehnică militară.

„Avantajele Armatei vor fi că vom avea întotdeauna o rezervă pregătită pentru a fi în măsură să fie chemată și să-și facă datoria pentru patrie”, a spus comandantul Divizie 2 Infanterie Getică, gen. dr. Lucian Foca, pentru jurnaliștii de la News.ro. Un proiect-pilot ar putea fi dezvoltat la Cluj.

Cei care vor și-ar putea continua cariera în Armată. Un document publicat de Ministerul Apărării Naționale, care prezintă datele aferente lunii august 2015, arată că posturile de soldat și gradat profesionist sunt plătite cu sume cuprinse între 800 și 1.000 de lei, cele mai mici salarii ajungând la 792-796 de lei net.

Cei mai bine plătiți ofițeri din Armata Română au salarii de peste 10.000 de lei, însă datele aferente lunii august 2015 arată că există și ofițeri plătiți cu 990 – 1.100 de lei.

https://greatnews.ro/zimbri-armenis-muntii-tarcu-carpati/