Elevii români au luat 16 medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică

FOTO: fxxu/Pixabay.com
FOTO: fxxu/Pixabay.com

Loturile olimpice de informatică ale României au reușit să ia 16 medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică, transmite Ministerul Educației.

Întrecerea, destinată atât seniorilor cât și juniorilor, a avut loc la Timișoara. Cei care au luat aurul sunt Theodor Pierre Moroianu, de la Liceul Internațional de Informatică București, Alexandru Petrescu, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală și Alexandru Băbălău, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara. La juniori, locul 1 a fost obținut de Alexandru Luchianov, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, potrivit Ministerului Educației.

De asemenea, medalii de argint la seniori au luat: Maria-Alexa Tudose (Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești), Alexandra Maria Udriștoiu (Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova), Denis Banu (Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” din Iași), Andrei Coman (Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu” din București) și Ioan Popescu (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu).

Tot argint au luat și juniorii Albert Antoniu Greaca (Liceul Internațional de Informatică din București), Andrei Moldovan (Școala Gimnazială nr. 79 din București) și Luca Perju Verzotti (Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu” din București).

Alți patru juniori au obținut medalii de bronz. Este vorba despre Raul Alexandru Todoran (Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie), Valentin Eduard Dumitrescul (Colegiul Național „Ștefan cel Mare”/Palatul Copiilor Suceava), Mihnea Luca Metehău și Flaviu-Cristian Verde (ambii de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu” din București).

Au participat la această olimpiadă 85 de concurenți din România, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Italia, Turcia și Turkmenistan.

Balcaniadele de informatică au fost organizate de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Timiş şi Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiș, Primăria Timişoara, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică şi unităţi de învăţământ din municipiu.

Elevii români au realizat performanțe și la Olimpiada Internațională de Informatică, care s-a desăfășurat anul acesta la Teheran, în Iran. Lotul olimpic al României a obţinut două medalii de aur şi două medalii de bronz.

Medaliile de aur au fost obţinute de Ştefan Constantin-Buliga, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, şi Tamio Vesa-Nakajima, de la Liceul Vocaţional Pedagogic „N. Bolcaş” din Beiuş, judeţul Bihor, laureat cu aur şi la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI) din acest an.

Costin Andrei Oncescu, elev la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, şi Andrei Costin Constantinescu, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, au obţinut medalii de bronz.

Echipa României a fost însoţită şi coordonată de Szabó Zoltan (profesor la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin/ISJ Mureş) şi Răzvan-Dan Sălăjan (student la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.