Elevi scoși din oră și obligați să se tundă. S-au bărbierit în baie, dar directorul nu crede că au fost umiliți

elevi tunși cluj
Foto: Facebook / catholica.ro

Tudor Helgiu, un elev din Cluj-Napoca, a povestit că a fost dat afară de la ore deoarece are părul lung.

Potrivit tânărului, cel care l-a scos afară din clasă este chiar directorul liceului. Nu doar el a fost scos în curtea școlii, ci și alți 20-25 de tineri care aveau părul lung sau barbă.

„Dacă ai puțin timp liber, te invit să citești această „frustrare” a mea față de sistemul de învățământ din România, iar dacă ai aceeași părere, te invit să dai un share mai departe. Astăzi, eram la ora de chimie, stăteam liniștit și îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasă. Din cauza părului meu „indecent de lung” am fost scos de la oră, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din școală (băieți) cu păr lung sau barbă așteptând să fim scoși din școală. Da, ați citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoși din perimetrul liceului”, a povestit pe Facebook Tudor Helgiu.

„Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea și libera exprimare. Singurul lucru pe care pot să îl spun e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta intelectuală înca este determinată după cum te îmbraci respectiv cum arăți”, a mai scris elevul.

Tânărul este elev la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, instituție de învățământ vocațional de stat.

Tudor Helgiu a declarat pentru GreatNews că, ieri, după ce el și colegii săi au fost scoși în curtea liceului, cei care nu au vrut să se tundă au fost trimiși acasă.

Potrivit elevului, directorul susține că regulamentul liceului interzice părul lung, însă ceilalți profesori din școală nu sunt neapărat împotriva părului lung.

„În principal cadrele didactice din școală sunt de acord cu mine”, a mai menționat elevul.

Tânărul a mai spus că el și ceilalți tineri dați afară se gândesc să facă o asociație pentru a lupta împotriva unor astfel de abuzuri.

Legea interzice „tratamentele degradante”

Legea 257/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului interzice orice formă de umilire a elevului.

„În cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.

Cadrele didactice au obligația de a referi centrelor judetene de resurse și asistența educațională / Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului și de a semnala serviciului public de asistență socială sau, dupa caz, direcției generale de asistență socială și protecția copilului, aceste cazuri”.

Regulamentul liceului: părul băieților trebuie să aibă maximum 4,5 cm

Contactat de greatnews.ro, directorul liceului, Petrică-Daniel Tintelecan, care este și preot greco-catolic, a declarat că o anexă la regulamentul liceului prevede clar că băieții trebuie să aibă o „tunsoare adecvată”, „fără șuvițe colorate”, „cu lungimea maximă de 4,5 centimetri”. Cerceii și piercingurile sunt și ele interzise.

Directorul consideră că nu a aplicat niciun tratament degradant și că nu a trimis pe nimeni acasă. Unii dintre elevi au acceptat să se tundă și să se radă și au fost primiți înapoi: „S-au bărbierit în baie, au fost la frizer”.

Alții nu au acceptat, așa că au mers acasă: „Unii dintre ei au ales ei să plece”.

„Nu cred că au fost abuzuri. Nu am făcut careu de disciplină, eu i-am tratat corect. Eu nu am intrat dând buzna. Ei au fost avertizați la începutul anului școlar și au luat la cunoștință (de existența regulamentului – n.r.)”, a mai spus directorul liceului.

Regulamentul și anexa referitoare la ținută au fost aprobate în Consiliul Liceului din data de 13.10.2017.

„Sunt foarte puțini care au mai rămas”, a mai spus directorul despre elevii netunși.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.