Elevă dată afară de la ore de directoare pentru că avea un model pe fustă

O elevă de la o şcoală generală din judeţul Constanţa a fost dată afară de directoare deoarece fusta pe care o purta nu respecta regulamentul strict al şcolii. Acesta prevede că fetele trebuie să poate fuste negre simple la ore, iar fusta elevei avea un model cu floricele albe pe ea, relatează adevarul.ro.

Sorina Spilcea, mama elevei de 11 ani, a venit la școală și s-a certat cu directoarea Elena Preda. Aceasta din urmă a recunoscut că a făcut-o „nesimţită” pe fetiță. Incidentul a fost filmat, iar video-ul a fost difuzat de ProTV.

După ce a fost dată afară de la ore, eleva a trebuit să traverseze singură, nesupravegheată, o cale ferată şi o șosea, pentru a ajunge acasă, potrivit familiei ei.

Mama: Cum vă permiteţi să faceţi copilul meu prost, l-aţi făcut dumneavoastră?
Directoarea: Nesimţită. Am întrebat-o „eşti proastă”? Nesimţită am făcut-o.
Mama: De ce doamnă, aţi făcut-o dumneavoastră? V-aţi chinuit dumneavoastră să o creşteţi?
Directoarea: Doamna, doamna.

Mama: Nu avea pantaloni pe ea, doar nişte floricele albe pe fustă, ce era o crimă?
Directoarea: Copilul nu are ce căuta în şcoală în acele condiţii, nu ştiu cum de a intrat. În regulament scrie clar: fustă neagră.
Mama: Şi dacă avea ceva alb pe ea înseamnă că trebuie să gonim copilul acasă să treacă o cale ferată?
Directoare: Vă rog frumos să părăsiţi clasa, eu am ore acum.

„Se puteau întampla foarte multe, vă daţi seama când a trecut calea ferată sau şoseaua, vă daţi seama ce atentă mai putea să fie dacă tremura toată şi plângea”, a declarat Sorina Spilcea pentru ProTV.

În schimb, directoarea şcolii, Elena Preda, spune că fata trebuia să se întoarcă după cinci minute: „Eu i-am zis să se ducă acasă. Ea stă la 150 de metri, trebuia să se întoarcă după cinci minute, i-am şi zis doar că ea s-a întors cu mama ei, care a făcut circ”.

Potrivit Legii 257/2013, pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise. Prin urmare, elevii nu au voie să fie scoşi din clasă în timpul orelor, să fie trimişi la colţ, să fie insultaţi şi jigniţi, acestea fiind atacuri la demnitatea unei persoane.

Cazul de la Constanța este anchetat de Inspectoratul Şcolar.

Recomandările editorilor GreatNews:

Venituri mai mari pentru profesori. Cu cât cresc salariile dascălilor de la 1 decembrie
Țările cu cei mai înalți oameni. Pe ce loc se află România
Cele mai avantajoase oferte la boilere de la eMAG
Job-uri în Marea Britanie. Se caută șoferi cu salarii de 4.000 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.