Elev român, ales în top 10 cei mai buni tineri cercetători de o universitate prestigioasă

Foto: Arhivă personală/via adevarul.ro
Foto: Arhivă personală/via adevarul.ro

Costin Dobrin, un elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța, a reușit să impresioneze mai multe universități americane de prestigiu, care vor să-l aibă ca student.

După ce i-au studiat atent activitatea, reprezentanții Universității Columbia, New York, l-au anunțat că îi acordă „distincția excepțională de Science Research Fellow”. La sfârșitul lunii martie au început să vină răspunsurile de la universitățile unde a aplicat pentru o bursă.

„Am fost extaziat când am aflat că am fost acceptat nu doar la Columbia, ci şi la Harvard! Universităţile îmi comunicau că abia aşteaptă să mă aibă student din toamnă. Atunci când am deschis notificarea de la Harvard pentru a afla răspunsul, s-a deschis automat un videoclip cu Mark Zuckerberg, care a fost student acolo timp de 2 ani. M-a surprins plăcut şi am apreciat bucuria cu care vorbea despre anii frumoşi pe care i-a petrecut acolo”, a spus Costin, citat de adevarul.ro.

Tânărul spune că, cel mai probabil, se va îndrepta către Universitatea Columbia, iar faptul că a primit distincția Science Research Fellow și e unul dintre cei 10 studenți care primesc anual acest titlu a cântărit foarte mult.

Elevul constănțean are în palmares numeroase medalii la olimpiade. Anul trecut s-a întors de la Moscova cu medalia de aur de la Olimpiada Internațională de Geografie. În 2014 a luat argintul la Olimpiada Internațională de Științele Pământului.

„Am obţinut premiul 1 la concursul de design spaţial organizat de NASA, pentru al treilea an consecutiv – performanţă ce are în spate ani întregi de pregătire. Am obţinut acest rezultat împreună cu aceeaşi echipă de anul trecut, întrucât coeziunea din proiectul anterior ne-a făcut să vrem să lucrăm împreună din nou”, mai adaugă tânărul.

Și-ar dori să ajungă expert la Organizația Națiunilor Unite și să influențeze politicile de mediu la nivel global.

„În 30 de ani, eu văd planeta acoperită de panouri solare şi turbine eoliene. Şi îmi doresc să ajut la punerea în practică a acestor idei. În acelaşi timp, îmi doresc să militez pentru o schimbare semnificativă a modului de viaţă curent – mă refer la mijloacele de transport, la consumerism”, a mai spus Cosmin, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Părinții lui Costin sunt profesori de fizică și au pregătit mulți dintre elevii care au câștigat olimpiade și au participat la concursuri de știință organizate de NASA.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.