Toate aparatele electronice vor avea meniul și setările în limba română

Foto: Pixabay

Un proiect de lege care va fi discutat de parlamentarii români prevede că toate produsele electronice și electrocasnice, cum ar fi telefoanele mobile, consolele de jocuri, calculatoarele, chiar mașinile și utilajele care au computer de bord și GPS, trebuie să aibă meniul și setările în limba română.

Modificarea legii prevede ca toate produsele electronice care vor fi comercializate în românia să aibă meniul în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, scrie Profit.ro.

”Tendința de diversificare a produselor și serviciilor existente pe piață, precum și de interesul deosebit acordat protecției consumatorilor, impune adoptarea unor modificări la legea existentă pentru a garanta utilizarea facilă și produselor de către utilizator și pentru a ne alinia la dispozițiile asemănătoare din alte țări membre ale Uniunii Europene. Prin aceste modificări consumatorii vor fi protejați față de situațiile care pot apărea în urma achiziționării unor produse și utilizării în mod defectuos datorită neînțelegerii sau înțelegerii parțiale a setărilor sau indicațiilor afișate în altă limbă decât limba română”, a precizat inițiatorul legii.

În prezent, legea nu prevede nimic despre meniuri în limba română, ci doar ca produsele de folosință îndelungată să fie însoțite de un certificat de garanție, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare și întreținere eliberate de producător.

Proiectul de lege prevede redactarea acestor documente obligatoriu în limba română, dar nu exclude posibilitatea ca meniurile și setările să fie prezentate și în alte limbi.

Inițiatorul crede că măsura va duce și la crearea de locuri de muncă, ”fiind necesară angajarea unui număr mare de români care să traducă aceste informații în limba română”.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.