Efect ca în filme, „prins” în realitate. Fotografie extrem de rară, surprinsă de un român

Imaginea, recompusă de Maximilian Teodorescu din mai multe cadre. În dreptul vârfului avionului poate fi văzută pata solară pe care Max tocmai o observa. Foto: maximusphotography.wordpress.com

Un astronom amator, Maximilian Teodorescu, a reușit una dintre cele mai interesante imagini ale acestui sfârşit de an. În timp ce observa o pată solară, Max a avut şansa ca un avion să îi traverseze cadrul cum nu se putea mai bine.

„Nu este un lucru foarte special în sine trecerea unui avion peste discul Soarelui, doar că tranzitul din postul meu este realizat la o mărire foarte mare şi avionul a trecut perfect prin cadru”, spune Maximilian pentru greatnews.ro. Imaginile din acest articol au fost publicate iniţial pe siteul astronomului amator, maximusphotography.wordpress.com.

Pe lângă acest tranzit perfect, un alt element atrage, de asemenea, atenţia. Vorbim despre interesantul efect al undei de şoc iniţiale asupra imaginii petei solare. Un efect cu adevărat „rar”, după cum spune Maximilian.

„Imaginile/animaţia prezintă trecerea unui avion peste discul Soarelui în timpul achiziţiei de imagini ale unor pete solare. În animaţie se observă cum înaintea botului avionului forma petei solare se deformează brusc. Acest efect se datorează undei de soc ce apare la înaintarea unui avion prin atmosferă. Această undă se datorează compresiei aerului de către structura avionului. Deformarea imaginii petei solare este cauzată de această unda care, prin comprimarea aerului, schimba indicele de refracţie al acestuia”, ne explică autorul imaginii.

Fotografiile au fost surprinse de Maximilian în timpul unei observaţii de duminică, 20 decembrie 2015, la care a participat şi soţia sa. Imaginile au fost surprinse cu ajutorul unui telescop newtonian de 8 inch, realizat chiar de Max, cu propriile mâini, din piese cumpărate. Imaginea cadrului solar a fost realizată cu ajutorul unei camere Canon 550D, fiind compusă din 25 de frame-uri realizate la ISO 1000, cu expunere de 1/4000s.

Foto: maximusphotography.wordpress.com
Foto: maximusphotography.wordpress.com
Pata solară AR2470, ținta misiunii de observare a lui Max. Foto: maximusphotography.wordpress.com
Pata solară AR2470, ținta misiunii de observare a lui Max. Foto: maximusphotography.wordpress.com
Dimensiunile petei solare, comparate cu cele ale Pământului. Foto: maximusphotography.wordpress.com
Dimensiunile petei solare, comparate cu cele ale Pământului. Foto: maximusphotography.wordpress.com
Pata, pe întregul disc solar. Foto: maximusphotography.wordpress.com
Pata, pe întregul disc solar. Foto: maximusphotography.wordpress.com

Cum realizezi un telescop la tine acasă

Maximilian are un telescop în care a investit ceva bani, însă, pentru a debuta în lumea astronomilor amatori nu ai nevoie decât de vreo 300 şi ceva de lei. Mai jos, vom explica cât de simplu este să realizezi un telescop la tine acasă, cu piese comandate pe internet şi materiale uitate prin debara.

Max însuşi şi o altă pasionată de astronomie, Alexandra Vasile, au realizat, prin 2003, un telescop grozav, din trei piese de optică cumpărate online, plus un tub de PVC şi un cadru mobil, pentru a roti şi înclina telescopul. Ei au învăţat să facă un astfel de aparat la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. L-au folosit pentru observaţii şi apoi l-au lăsat observatorului.

Cele trei piese de optică sunt oglinda mare (120 mm), oglinda mică şi ocularul. Acestea pot fi comandate pe internet sau vi le poate trimite un prieten din SUA (preţurile sunt mici, piesele – uşor de găsit), dar există şi câteva magazine în România. Setul de optică pentru telescop reflector (reflector telescope optics kit – în engleză) costă în jur de 100 de dolari.

Tubul este din PVC, cu diametrul de 13 centimetri. Capătul de jos, opus ocularului, a fost acoperit, iar oglinda mare a fost montată pe fundul tubului. În partea superioară, la 90 de centimetri de oglinda mare, se află oglinda mică, prinsă de tub cu o tijă metalică îngustă, fixată în şuruburi. Tija se opreşte la jumătatea tubului (lungimea ei este cât raza tubului). Oglinda mică trimite imaginea spre ocular, fixat la rându-i în şuruburi.

Cadrul este în întregime din lemn. La bază se află o bucată pătrată pe care a fost montată un disc de pick-up. Acesta permite rotirea telescopului. Înclinaţia tubului e asigurată de două roţi mobile, tot din lemn (dar puteau fi şi din plastic sau metal). Acestea sunt prinse cu şuruburi de un cadru cubic din lemn. Ideea e ca şurubul să nu pătrundă mult în tub, deoarece ar obstrucţiona lumina dintre cele două oglinzi.

Ce poţi vedea printr-un astfel de telescop handmade

Pentru observaţie astronomică, ai nevoie de un loc întunecos. Cu cât e mai puţină lumină în jur, cu atât vei putea observa mai bine cerul. De aceea, oraşele sunt de evitat, iar satele izolate de munte sunt cele mai potrivite.

Pot fi observate cu instrumente mici, ca acesta, sute de galaxii, zeci de nebuloase, roiuri stelare, roiuri globulare, stele duble, foarte multe. Din afara oraşului, poţi observa chiar şi comete.

Din oraşe, unde poluarea luminoasă este mare, cel mai uşor de observat obiect ceresc este Luna (aflată la 384.000 km de Pământ). Cu un telescop, se pot observa munţii selenari şi craterele. Dar pot fi studiate şi suprafeţele planetelor. Te poţi bucura de calota polară a lui Marte, poţi chiar explora norii gigantului Jupiter. Şi multe altele.

După ce te acomodezi cu aparatul, poţi trece chiar la „vânătoare” de obiecte mai rare. Poţi urmări anumite galaxii şi să speri că vei prinde o supernovă. Aceasta este o explozie stelară, foarte luminoasă, adesea mai strălucitoarea decât o întreagă galaxie. Însă, nu folosiţi un astfel de telescop pentru a privi Soarele, deoarece vă puteţi arde retina.

Trei „locuri” de văzut în spaţiu

Printr-un telescop mic, cu oglindă de 120 mm, planeta Marte se vede cât o cireaşă. Pe lângă Lună şi planete, poţi observa destul de bine alte obiecte cosmice.

Iată trei recomandări:

Orion – constelaţie din emisfera nordică, vizibilă de pe teritoriul României din noiembrie până în aprilie. Aceasta conţine şase dintre cele mai strălucitoare stele de pe bolta cerească. Însă „locul” de văzut este nebuloasa Orion, o „maternitate stelară”, unde se nasc mereu stele noi.

Stelele din Pleiade – roi stelar care conţine circa 1.000 de stele, care se deplasează prin spaţiu. Potrivit astronomic. ro, pentru a găsi Pleiadele trebuie să priviţi spre vest, între orele 21.00-23.00, la sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie. Cu ochiul liber, veţi vedea o pată difuză. Cu telescopul, ies la iveală cele 1.000 de stele ale roiului.

Andromeda – galaxie în spirală, cea mai mare dintre galaxiile din Grupul Local, din care face parte şi Calea Lactee.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Top 10. Cele mai spectaculoase imagini surprinse din dronă, în 2015
Povestea oamenilor care aduc Universul mai aproape de noi
Viața de pe Pământ va dispărea cu siguranță. Dar când anume?
Astronomii români au făcut o descoperire importantă. Trei stele vor purta numele unui oraș din țara noastră
Cel mai bun loc din lume pentru a privi stelele
Gaură neagră ce devorează violent o stea, observată de cercetători români

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.