Economia țării stagnează, PSD protestează

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Doar economia României,  aflată în stagnare, și cea a Estoniei, care a înregistrat o ușoară încetinire, de -0,1%, nu au izbutit progrese în primul trimestru al acestui an în Uniunea Europeană, susțin datele Eurostat.

La nivelul Uniunii Europene, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,4%, proporție cu care s-au dezvoltat și economiile din zona euro. Datele Eurostat compară economiile europene din primul trimestru al acestui an cu cele din ultimul trimestru al anului trecut.

În ciuda acestor vești deloc bune, PSD va organiza un miting împotriva abuzurilor din justiție.

Cel mai puternic ritm de creștere de la un trimestru la altul l-au avut economiile din Polonia și Letonia, cu 1,6%, urmate de cele din Finlanda și Ungaria, ambele cu un avans de 1,2%.

În România, Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, după un avans de 0,3% în trimestrul patru 2017 comparativ cu trimestru trei 2017 şi un avans de 2,2% în trimestrul trei 2017 comparativ cu trimestrul al doilea.

Chiar și așa, față de primul trimestru al anului 2017, România a înregistrat în prima perioadă a anului curent un avans de 4,2%, acesta fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeană, după Letonia (5,1%), Polonia (5%), Slovenia (5%), Ungaria (4,7%) şi Cehia (4,4%).

Românii, primii la consum

Statisticienii europeni susțin că România este pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o creștere de 7,4% în perioada aprilie 2017 – aprilie 2018, în ceea ce privește comerțul cu amănuntul, principalul indicator al consumului populației.

România este urmată în tip de Polonia (6,6%) şi Lituania (6,5%) şi Franţa (6,5%), în timp ce Malta, Belgia și Slovenia au înregistrat cele mai importante scăderi la acest capitol din Uniunea Europeană.