Economia României, în cădere liberă în topul competitivității mondiale

România a ajuns pe locul 68 din cele 137 de țări incluse în Raportul de Competitivitate Globală realizat de World Economic Forum pentru 2017-18.

În precedentul raport, România era pe poziția a 62-a, în timp ce cu un an înainte era pe locul 53. Documentul analizează competitivitatea celor 137 de economii naționale, oferind o imagine clară asupra productivității și prosperității. România a primit un scor general de 4,7, pe o scară de la 1 la 7.

Cele mai mari probleme pentru afaceriștii din România sunt nivelul ridicat al taxelor, ineficiența birocratică, accesul la finanțare, forța de muncă nepregătită și corupția, se menționează în raport, pe care îl puteți răsfoi aici.

Țara noastră este pe locul 72 în categoria Cerințe de Bază, care include instituțiile, infrastructura, mediul macroeconomic, sănătatea și educația primară. România stă puțin mai bine în secțiunea Amplificatorilor de Eficiență, care include educația superioară și training-ul, piața de bunuri, eficiența pieței muncii, dezvoltarea pieței financiare și pregătirea tehnologică.

Țara noastră a înregistrat și câteva progrese în ultimul an. Veștile bune vin din partea Produsului Intern Brut și a Exporturilor, ambele înregistrând avansuri importante.

Chiar și așa, la capitolul eficienței pe piața muncii, țara noastră ocupă locuri codașe la mai multe capitole, cum ar fi efectul taxelor asupra muncii, plată și productivitate, management profesional, cât și la capacitatea țării de a reține și a atrage muncitori talentați.

În ceea ce privește calitatea infrastructurii, România e pe locul 103 în lume, în timp ce la drumuri stăm și mai prost, fiind abia pe poziția 120. Țara noastră a înregistrat progrese doar în ceea ce privește traficul aerian, urcând pe poziția 58.

În ceea ce privește inovația, România este abia pe locul 107 în lume.

Pe primul loc în raportul anual este Elveția, cu un scor de 5,9. ”Țara Cantoanelor” e urmată în ierarhie de Statele Unite, cu un scor similar, și Singapore (5,7).

România este în urma Ungariei, care e pe locul 60 în top, Slovaciei (59), Bulgariei (49) sau Poloniei (39), însă înaintea Croației, Ucrainei, Greciei sau Serbiei.