Economia în prima zi a lui 2015. Cresc amenzile rutiere și salariul minim, se scumpește curentul

Facturi mai mari la energia electrică, majorarea amenzilor de circulație sau creșterea salariului minim pe economie sunt câteva dintre schimbările economice care au intrat în vigoare începând de la 1 ianuarie.

Consumatorii casnici vor plăti un cost mai mare pentru curentul electric, începând cu prima zi a anului. Și asta pentru că prețul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat crește cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.

Pe de altă parte, salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie, de la 900 la 975 de lei, urmând ca majorarea viitoare să se producă începând cu 1 iulie, până la 1.050 lei.

Ca urmare a majorării salariului minim pe economie, cresc însă și amenzile rutiere, în condițiile în care punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim.

O altă măsură cuprinsă în Bugetul de stat cu data de 1 ianuarie 2015 este și aceea că vârstnicii vor primi mai mulți bani începând cu luna ianuarie, pensiile din sistemul public majorându-se cu 5%.

Anul 2015 aduce majorarea indemnizațiilor și pentru persoanele cu handicap, astfel că de la 1 ianuarie ele au crescut cu 16%.

În ceea ce privește accizele care sunt aplicate unor produse precum combustibil, tutun sau alcool, ele rămân la același nivel ca și anul trecut, fiind calculate la un curs de 4,738 lei/euro.

Începând de la 1 ianuarie însă scade TVA-ul pentru serviciile turistice all-inclusive, vândute integral, respectiv pentru cazare, masă și servicii, de la 24 la 9%.

Referitor la energie, pe lângă scumpirea curentului electric, de la 1 ianuarie s-a liberalizat piața gazelor naturale pentru IMM-uri.