Dușmanul elevilor la Evaluarea Națională. De ce au fost eliminați din examen

FOTO: William Iven/Pixabay
FOTO: William Iven/Pixabay

Gadgetul preferat al adolescenților, smartphone-ul, a făcut victime la Evaluarea Națională. A apărut și primul caz de anul acesta. La Sălaj, un elev al Școlii Gimnaziale „Silvania” Șimleul Silvaniei a fost eliminat la prima probă cu câteva minute înainte de expirarea celor două ore de examen.

Potrivit adevarul.ro, tânărul făcuse greșeala să aibă asupra lui telefonul, deși regulamentul interzice accesul cu orice fel de dispozitiv electronic în sala de examen. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sălaj spun că elevul va fi notat cu nota 1 la această probă, însă va putea participa la examenul la matematică.

„Spre deosebire de regulamentul Bacalaureatului, cel al Evaluării Naționale nu stabilește o notă minimă pe care candidații trebuie să o obțină pentur a promova proba următoare. În aceste condiții, elevul poate participa și la următoarea probă, urmănd să i se calculeze media dintre notele obținute”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu, pentru Adevărul.

Anul trecut, tot din cauza telefonului mobil, a fost scos din examen un elev de la Școala Generală numărul 23 din Constanța. Telefonul a sunat tot la proba de Limba și literatura română. De asemenea, și un elev din Centrul de examen Gătaia a primit, anul trecut, nota 1, după ce profesorii supraveghetori l-au prins cu telefonul mobil asupra sa.

Potrivit legii, este interzis accesul elevilor în sala de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea; manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor; telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi ori cu exteriorul.

„Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă iar candidaţii în cauză vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise”, mai spune legea.

FOTO: William Iven/Pixabay

Pe aceeași temă vă recomandăm să citiți și: