Drapelul secuiesc, agățat de gardul Ambasadei României la Budapesta

Steagul secuilor. Foto: Youtube
Steagul secuilor. Foto: Youtube

Emblema Ambasadei României de la Budapesta a fost acoperită cu steagul secuiesc de către mai mulți membri ai ”Mișcării celor 64 de Comitate” din Ungaria.

Alături de drapelul secuilor, pe gardul Ambasadei României la Budapesta au fost atârnate și mai multe ștreanguri – o trimitere la declarația neinspirată a premierului român Mihai Tudose, care a spus că în cazul în care steagul secuiesc va flutura în judeţe ca Harghita, Covasna sau Mureş „toţi vor flutura lângă steag”.

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în urma acestui incident.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mişcării „Celor 64 de comitate” şi condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale. MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”, se menționează într-un comunicat de presă.

”În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate”, a mai comunicat MAE.

„În legătură cu cele întâmplate la Budapesta, o să avem o discuţie cu ambasadorul Ungariei, o discuţie care va avea un punct foarte clar. Înţelegem dreptul tuturor oamenilor din ţările Uniunii Europene să-şi exprime opiniile, însă în acelaşi timp vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice, astfel încât activitatea Ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel. Din punctul nostru de vedere, există toată dorinţa ca dialogul dintre România şi Ungaria să meargă, în continuare, pe trendul ascendent pe care l-am înregistrat”, a declarat Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe român.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.