Două sate de poveste care au case cu pereții pictați. Unul e din România

cele mai frumoase sate din europa
Foto: Piotrus (Wikimedia Commons)

Un mic sat cu aproximativ 700 de suflete este considerat de site-urile specializate în turism una dintre cele mai frumoase atracții din estul Europei. Zalipie se află la aproximativ 70 de kilometri de capitala Poloniei și impresionează prin casele sale pictate cu motive florale.

La o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri, în Bucovina, se află Ciocănești, un alt sat atractiv pentru turiști, în care cele mai multe case au pereții pictați. Cele două așezări au în comun și faptul că ideea de a decora casele a pornit de la o femeie.

În Zalipie, povestea începe în urmă cu aproximativ 100 de ani. O femeie din satul polonez s-a gândit să-și înfrumusețeze plafonul afumat din cauza sobei și a desentat flori cu un fel de vopsea dintr-un amestec de grăsimi și pământ. În fiecare an, desenul trebuia reîmprospătat. Ideea a început să se răspândească în tot satul.

După Al Doilea Război Mondial, când „tehnologia” sobelor s-a îmbunătățit, iar funinginea nu mai afecta pereții caselor, Felicja Curyłowa s-a dedicat mult mai serios acestei tradiții. A început să-și picteze casa atât la interior, cât și la exterior în culori vibrante. Încetul cu încetul, pe toate casele din sat au apărut flori.

Țăranii au extins tradiția și mai mult și așa au apărut flori inclusiv pe fântâni, pe porți, șuri, pe podul din localitate, pe cuștile câinilor sau pe grajduri. Felicja Curyłowa, care a revitalizat această tradiție, a murit în 1974, iar casa ei a devenit muzeu.

La Ciocănești, ideea de a picta casele a plecat de la o localnică, Leontina Țăran. Prin anii `50, aceasta a chemat un meșter care i-a decorat pereții cu motive care apar pe ouăle încondeiate și costumele populare.

Consiliul Local din Ciocănești a luat o decizie în urmă cu câțiva ani prin care toate casele care se vor construi să fie obligate să-și picteze pereții și să păstreze tradiția de zeci de ani.

„Întâi tencuiesc cu ciment, var și nisp, după ce se uscă pun var, ciment și nisp și cu un model desenez deasupra și-l sculptez cu ceva anume care trebuiește sculptat. După ce se uscă îl vopsesc, dau culoarea varului și apoi dau modelul național cu diferite culori, unul vrea negru, altul vrea maro , altul vrea bej”, a explicat meșterul popular Silvia Șcheul, pentru Digi24.

cele mai frumoase sate din europa
Zalipie. Foto: Ricardo77 (Wikimedia Commons)
cele mai frumoase sate din europa
Zalipie. Foto: Ricardo77 (Wikimedia Commons)
ciocănești casă
Casa Țăranu Vasile din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu
ciocănești casă
Casa Lupescu Vasile din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu
ciocănești casă
Casa Lupescu Toader din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu
ciocănești casă
Casa Ciubela Grigore din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: