Două boli pe care le putem dezvolta din cauza stresului

FOTO: Ryan McGuire/Pixabay.com
FOTO: Ryan McGuire/Pixabay.com

Un studiu realizat de Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă poziționează România în topul țărilor cu cei mai stresați oameni. Concluzia era că bolile asociate stresului nu mai apar prima dată la 35 de ani, ci la 30.

Dacă treceți printr-o perioadă stresată fiți atenți la eventualele probleme de sănătate pe care ați putea să le dezvoltați. În acest articol vă prezentăm două afecțiuni care pot fi declanșate din cauza stresului.

Despre zona zoster se spune că apare mai mult la persoanele de peste 60 de ani, însă se poate instala și la tinerii care au un sistem imunitar slăbit. Este o boală provocată de virusul Varicelo-Zosterian. Dacă o persoană a avut în trecut varicelă, virusul rămâne la nivelul rădăcinilor nervoase, în stare latentă.

Stresul este unul dintre cei mai importanți factori care poate duce la apariția acestei boli. Boala apare adesea în timpul, sau la finalul unei etape foarte stresante și agitate din viață.

Cel mai des, erupția provocată de zona zoster apare doar pe o singură zonă a corpului, însă există și cazuri în care apar vezicule la distanță mare unele de altele și pe întregul corpului. Aveți LA ACEST LINK mai multe detalii despre simptomele bolii zona zoster și cum se poate trata.

O altă afecțiune care poate fi declanșată de stres este sindromul colonului iritabil. Este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale, iar semnele variază ca gravitate de la o persoană la alta. De cele mai multe ori presupun durere abdominală, balonare, flatulență, constipație sau diaree.

Sindromul de colon iritabil apare din cauza activității deficitare a musculaturii netede la nivelul colonului. Mai exact, contracțiile mușchilor intestinali sunt neregulate și necoordonate și este îngreunată mișcarea reziduurilor alimentare prin colon. Acumularea acestora duce la obstrucția parțială a tractului digestiv, care se manifestă prin acumulare de gaze, constipație și durere abdominală.

Multe dintre persoanele cu sindrom de colon iritabil au observat că simptomele se accentuează în perioadele de stres intens. Aproximativ 60% dintre pacienții cu sindrom de colon iritabil suferă de anxietate, cauzată de grija accentuată pentru problemele de la serviciu, bani și problemele de sănătate, arată datele Anxiety Disorders Association of America.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.