Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. Reacție potrivnică a puterilor mondiale

Donald Trump (Foto: NATO)
Donald Trump (Foto: NATO)

Printre cei care condamnă decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului sunt și mulți aliați tradiționali ai SUA.

Arabia Saudită a catalogat hotărârea lui Donald Trump drept ”nejustificată și iresponsabilă”, în timp ce Franța și Regatul Unit al Marii Brtianii au anunțat că nu susțin decizia.

De cealaltă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că ”este o zi istorică”.

Decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului dă peste cap zeci de ani de politică externă a SUA. Soarta Ierusalimului este una dintre cele mai importante dispute între israelieni și palestinieni.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că hotărârea este ”deplorabilă”, adăugând că Ierusalimul este ”capitala eternă a Palestinei”. Palestinienii din Fâșia Gaza și Ierusalim vor organiza greve și proteste astăzi.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta problema după ce opt din cele 15 națiuni din care este format au cerut o ședință de urgență. Liga Arabă se întâlnește sâmbătă.

Donald Trump crede că mutarea capitalei Israelului la Ierusalim este ”în interesul SUA dar și al păcii între Israel și palestinieni”. Liderul de la Casa Albă a spus că au început deja pregătirile mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Au existat deja mai multe demonstrații împotriva deciziei în lumea arabă și în cea musulmană, una dintre ele având loc în fața consulatului SUA din Istanbul, în Turcia.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că nu susține decizia lui Donald Trump în timp ce diplomatul-șef al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a spus că este un moment de ”serioasă îngrijorare”.

Ierusalimul este o problemă de maxim interes pentru toate comunitățile care îl ocupă. Orașul găzduiește locuri sacre pentru trei religii monoteiste majore: iudaismul, islamul și creștinismul.

Ierusalimul de Est, care include orașul vechi, a fost anexat de Israel în urma Războiului de Șase Zile din 1967, însă până la anunțul lui Trump nu fusese reconoscut oficial ca parte a statului israelian.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.