Directorul care și-a redus salariul cu peste 90% pentru a mări lefurile angajaților

dan price
Dan Price. Foto: gravitypayments.com

Dan Price, director executiv al Gravity Payments, și-a surprins cei 120 de angajați când a anunțat că plănuiește ca în următorii 3 ani să crească salariile tuturor angajaților la 70.000 de dolari pe an, relatează „The New York Times”.

Dan Price, care este și fondator al companiei Gravity Payments, a povestit că ideea i-a venit după ce a citit un articol despre fericire. Articolul arăta că, pentru oamenii care câștigă mai puțin de 70.000 de dolari pe an, orice sumă de bani venită în plus face o diferență majoră în viața lor. Dan a fondat Gravity Payments, o companie din Seattle care se ocupă de procesarea plăților făcute cu cardul, pe când avea numai 19 ani, în anul 2004.

Așa că în dupa-amiaza zilei de luni Price și-a anunțat angajații că plănuiește ca în următorii 3 ani să mărească toate salariile, inclusiv salariile celor mai prost plătiți funcționari sau agenți de vânzări, până la un minimum de 70.000 de dolari pe an.

Dan a explicat că pentru a obține o parte din banii necesari pentru măririle de salarii își va tăia propriul salariu cu peste 90%: de la un milion de dolari pe an, salariul său va ajunge la 70.000 de dolari. Pentru restul de bani directorul plănuiește să se folosească de 75-80% din profitul anticipat al companiei pe anul 2015 (adică 2,2 milioane de dolari).

Salariile a 70 de angajați vor crește, iar 30 dintre ei își vor dubla lefurile. În prezent, salariul mediu la Gravity Payments este de 48.000 de dolari pe an.

Șeful de companie care combate inegalitățile sociale

În ultimii ani, problema diferențelor extrem de mari dintre salariile șefilor de companii și angajații obișnuiți a fost de foarte multe ori adusă în dezbatere în Statele Unite. SUA are una dintre cele mai mari diferențe între salariile directorilor și angajați, primii ajungând să câștige chiar și de 300 de ori mai mult decât angajații obișnuiți.

În trecut, Dan Price a fost și el în situații dificile. În anul 2008, în timpul crizei financiare, doi dintre clienții săi importanți au dat faliment, iar compania sa a ajuns în dificultate. Firma a reușit să supraviețuiască fără concedieri și fără să crească prețurile. Angajații săi, cei mai mulți dintre ei tineri, nu au părăsit compania.

Price a mai declarat că nu încearcă să câștige capital politic prin planul său. El a povestit că a auzit de la prietenii săi cât de greu îi este unei persoane să se descurce chiar și cu salarii peste salariul minim din SUA, care este de 7,25 de dolari pe oră. Price a explicat că a dorit să facă ceva pentru a combate inegalitățile sociale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ofertele Târgului imobiliar. Cât costă cea mai ieftină locuință
Ședințele la psiholog devin gratuite. Vor fi decontate de Casa de Asigurări
Filmare spectaculoasă, cu o pasăre unică în lume

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.