Dictatorul secolului XXI. Gurbanguly Berdymukhamedov galopează spre nemurire în Turkmenistan

Liderul suprem din Turkmenistan încearcă să îl eclipseze pe predecesorul său, fostul dictator Saparmurat Niyazov, printr-un monument ecvestru la o scară greu de imaginat.

Gurbanguly Berdymukhamedov tocmai și-a ridicat o statuie impresionantă în mijlocul capitalei Ashgabat. Turnat în bronz și poleit cu aur de 24 de carate, dictatorul din Turkmenistan își privește supușii de pe cal, de la peste 20 de metri înălțime. Soclul monumentului este o stâncă uriașă de marmură albă.

Berdymukhamedov, care îi conduce pe cei 5 milioane de turkmeni din 2006, își dezvoltă cultul personalității cu o ambiție de invidiat chiar și pentru ceilalți dictatori în activitate. Este cunoscut sub numele de Arkadag – Patronul.

Noul monument a fost dezvelit ieri la Ashgabat, în cadrul unei ceremonii-tip, cu studenți turkmeni care i-au urat glorie eternă ”Patronului” și mii de porumbei albi și baloane colorate, anunță jurnaliștii agenției Reuters, prezenți la eveniment. Potrivit documentelor oficiale, statuia a fost ridicată în urma presiunilor făcute de cetățeni.

”Principalul meu scop este să slujesc poporul și țara-mamă, astfel că voi asculta opinia cetățenilor și voi face exact cum ei au ales”, spunea Berdymukhamedov în 2014, când a acceptat să îi fie ridicat acest monument.

Este o statuie pe măsura celora înălțate de predecesorul său, Saparmurat Niyazov, cel supranumit Turkmenbashi – conducătorul tuturor turkmenilor.

Niyazov a reușit să mențină Turkmenistanul, un stat cu importante resurse petro-chimice, izolat de restul lumii. Nu există presă liberă, călătoriile în străinătate sunt rar permise, iar turkemnii au un calendar aparte: zilele săptămânii și lunile fiind botezate, printr-o serie de decrete, după fostul dictator și membrii familiei sale.

Spitalele din afara capitalei au fost închise, opera și circul – interzise, iar în școli și universități se studiază obligatoriu Ruhnama, cartea lui Niyazov. În cei 14 ani de domnie, liderul de la Ashgabat îi forța pe miniștrii săi să străbată capitala la pas – într-un ”marș anual al sănătății” – în timp ce el îi întâmpina la sosire, după o scurtă călătorie cu elicopterul.

Gurbanguly Berdymukhamedov
Gurbanguly Berdymukhamedov

Berdymukhamedov, un fost dentist, devenit apoi Ministru al Sănătății, și-a început mandatul printr-o politică de liberalizare, revizuind unele din decretele excentrice ale predecesorului său. În paralel, însă, a avut grijă să își construiască un solid cult al personalității în Turkmenistan, țară prinsă între Kazahstan, Uzbekistan, Afghanistan, Iran și Marea Caspică.

A mutat la periferia capitalei monumentul megalitic al lui Niyazov – o uriașă statuie de aur care se rotește după soare pe parcursul întregii zile.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia
Încă 2 zile de reduceri uriașe la eMAG
Job de vis în Austria, pentru iubitorii de munte