Diagnosticarea autismului, posibilă de la vârsta de șase luni

copii_autismFoto: Nancy J Price Wikimedia Commons

Autismul ar putea fi diagnosticat la o vârstă mult mai fragedă decât se credea până acum, arată un studiu publicat în „Current Biology” de o echipă internațională de cercetători care a studiat activitatea electrică din creierele mai multor nou-născuți.

În mod normal, simptomele comportamentale ce indică o tulburare autistă se dezvoltă la o vârstă cuprinsă între un an și doi ani. Însă diagnosticarea timpurie ar putea ajuta în tratarea autismului. Pentru autism nu există niciun leac, dar programele educaționale și de comportament pot ajuta.

„Dacă putem să intervenim înainte de izbucnirea tuturor simptomelor, de exemplu printr-un program educativ, cel puțin în unele cazuri poate vom reuși să atenuăm simptomele”, a declarat pentru BBC Mark Johnson de la Birkbeck College, Universitatea din Londra, unul dintre cercetătorii care a participat la studiu.

Echipa sa a căutat cele mai timpurii semne de autism la 104 copii cu vârste cuprinse între șase și zece luni. Jumătate dintre ei prezentau riscul de a avea autism deoarece aveau frați mai mari care fuseseră diagnosticați cu aceeași tulburare. Ceilalți prezentau un risc scăzut.

Privirea copilului, folosită în diagnosticarea autismului

Copiii mai mari care suferă de autism au probleme în a realiza contactul vizual, așa că bebelușilor li s-au arătat poze cu fețe de oameni – unele personaje din fotografii se uitau la copii, altele nu. Senzorii atașați pe pe pielea capului au căutat diferențele în activitatea creierului.

Astfel, la copiii care nu au dezvoltat boala s-a înregistrat o diferență mare între activitatea creierului în cele două momente (în care li s-au arătat fotografii diferite). Diferența era mult mai mică în cazul copiilor care au dezoltat această tulburare.

Modul în care copiii folosesc privirea pentru a regulariza interacțiunea socială este un factor important luat în calcul în diagnosticarea autismului.

Cercetătorii spun că testul nu este 100% sigur și că el trebuie să fie îmbunătățit până când va ajunge să fie folosit în mod curent. „Cu cât vom identifica autismul mai devreme și vom oferi o intervenție mai rapidă, cu atât rezultatele vor fi mai bune”, este de părere și Christine Swabey de la organizația „Autistica”.