Dexonline le-a făcut o farsă elevilor care au vrut să copieze la simularea evaluării naționale

Editorii de la Dexonline.ro au observat că în timpul simulărilor evaluării naționale și bacalaureatului, susținute de elevii claselor a VIII-a, a XI-a și a XII-a, au fost foarte căutate cuvintele „pretutindeni/ pretutindenea”, „a zări/zărit”.

Însă, imediat, editorii platformei au modificat defințiile pentru aceste cuvinte. „Anul trecut, am observat că lumea a căutat frenetic pe dexonline răspunsuri la o întrebare din examenul de simulare pentru examenele naționale de la clasa a VIII-a. În mod curios, căutările au venit în timpul examenului, iar câteva chiar înainte de începerea lui.

Lăsăm la o parte stupizenia unor oameni de a trișa la un examen de antrenament. Anul trecut am observat tardiv autofurarea căciulii, dar anul acesta am apucat să ne organizăm nițel”, spun administratorii pe blogul lor, dexonline.blogspot.ro.

Pe durata simulărilor care au avut loc luni, dexonline a înlocuit definițiile pentru cuvintele date la subiecte, astfel: „pretutindenea, pretutindeni – pururi”; „a zări, zărit – a zori, zorit”; „felonie – făloșenie”.

Potrivit datelor dexonline, au fost cele mai căutate definiții de cuvinte din perioada simulărilor. „Am dedus aceste cuvinte înainte să apucăm să vedem subiectele, urmărind pur și simplu lista cu cele mai căutate cuvinte, în care acestea se detașau clar.

Iar statisticile confirmă că nu ne-am pregătit degeaba. Pentru pretutindeni/ pretutindenea și a zări/ zărit, căutările au fost distribuite astfel: de la 8:00 la 8:59 au fost 9 căutări; de la 9:00 la 9:59 au fost 143 de căutări; de la 10:00 la 10:59 au fost 171 căutări; de la 11:00 la 11:59 au fost 989 căutări”, mai spun cei de la Dexonline.

S-a observat un interes foarte mare și pentru termenul „felonie”. „Am presupus că este și el parte din subiecte, așa că i-am „deturnat” și lui definițiile. Între 9.00 și 12.00, cuvântul a mai adunat 335 de căutări. Totuși, nu l-am regăsit nicăieri în enunțul subiectelor. După amiaza, am lămurit și misterul: domnul Andrei Pleșu publicase pe blogul său, chiar azi-dimineață, un articol în care folosea acest cuvânt. Nefericită coincidență”, mai spun cei de la Dexonline.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.