DEX pentru Android. Cum a ajuns dicţionarul românilor pe telefon

adrian_vantu
O aplicaţie pentru sistemele de operare Android de pe telefoanele mobile permite consultarea dicţionarului explicativ al limbii române. Adrian Vîntu (30 de ani), creatorul aplicaţiei, spune într-un interviu acordat GreatNews că DEX pentru Android a fost conceput pentru a rula pe un singur telefon: cel personal.

Însă, atunci când şi-a dat seama că este o unealtă educativă de care tinerii români au mare nevoie, a lucrat la DEX pentru Android nopţi la rând, testând apoi aplicaţia pe toate telefoane care i-au căzut în mână. 

DEX pentru Android a trecut de pragul de 50.000 de descărcări, potrivit datelor Android Market. Adrian Vîntu a îmbunătăţit continuu aplicaţia, care a ajuns la versiunea a unsprezecea. Şi de la el primim o veste foarte bună: “DEX pentru Android a început ca un proiect gratuit şi va rămâne astfel pentru totdeauna”.

Realizând puterea educativă a unui astfel de soft, Adrian a mai propus unul: Istoria Românilor. Este un mod distractiv şi educativ gândit pentru ca oamenii să se joace şi să reţină episoadele istorice de mare importanţă pentru poporul român.

Când şi de ce ai început proiectul DEX pentru Android?

Motivul principal al creării DEX pentru Android a fost interacţiunea între mine, prietenii mei şi limba română sau, mai bine spus, lipsa de concordare asupra înţelesurilor şi folosirii cuvintelor (în mass media, cât şi noi între noi), chiar şi a celor uzuale. Am încercat să caut un mod de a-mi folosi cunoştinţele profesionale din mediul IT împreună cu o sursă lingvistică digitală pentru a rezolva această problemă. Ştiam de DEX Online de câţiva ani şi am fost surprins foarte plăcut să văd că echipa oferă baza de date ale definiţiilor gratuit sau, mai corect spus, liber.

Am dorit să creez DEX pentru Android doar pentru mine, în primă instanţă – nu credeam că voi face public proiectul. Cu toate acestea, fiind un copil al proceselor tehnice, am început procesul standard de management al produsului, în paralel cu partea de inginerie. Am căutat pe piata de software pentru telefoanele Android proiecte asemănătoare, care să expună dicţionarele limbii române. Nu am găsit nicio aplicaţie asemănătoare, aşa că am început procesul de verificare a fezabilităţii.

Am descărcat baza de date DEX Online, iar apoi, printr-un noroc mare, am dat de Maestro DEX, cea mai bună unealtă dezvoltată, de asemenea, în jurul DEX Online, dar care rulează pe calculatoarele desktop pe toate sistemele de operare ca Windows, Linux, Mac, etc.  De la Maestro DEX m-am inspirat la modul de interpretare a datelor din baza de date a definiţiilor. Îi mulţumesc pe aceasta cale lui Octavian Râşniţă, creatorul Maestro-ului, alături de care am învăţat multe. Am verificat ca baza de date să poată fi interogata cu o performanţă bună chiar şi pe un dispozitiv cu o putere de calcul mică, precum un telefon.

Cum ai gândit dezvoltarea lui atunci?

Trecând în fugă următorii pasi, am creat o arhitectură simplistă a apldex_android_vantuicaţiei, am programat detaliile şi am realizat prototipul. De îndată ce am împărtăşit aplicaţia prietenilor, şi am folosit-o şi eu, mi-am dat seama că devenise un proiect mult mai mare decât credeam eu şi că, în urma feedbackului pozitiv, va trebui să împărtăşesc aplicaţia publicului larg. De aici au început nopţile nedormite. Am început să verific dicţionarele existente pe alte telefoane sau pieţe, pentru a include cât mai multe bunătăţuri pentru viitori mei utilizatorii – încă nu publicasem aplicaţia. A trebuit să învăţ şi să rezolv bugurile de pe diferitele platforme Android. Pentru a fi profesionist şi a oferi o calitate cât mai ridicată viitorului public, testam proiectul pe toate telefoanele mobile pe care aveam prilejul de a pune mâna.

În cel mai scurt timp, am publicat aplicaţia pe piaţa oficială Google Android Market. Spre uriaşa mea surprindere, încă din primele ore numărul utilizatorilor ce au descărcat aplicaţia a fost coplesitor.

Răspunsul(feedbackul) utilizatorilor DEX pentru Android a fost fantastic, lumea era deosebit de încântată de DEX-ul portabil, de caracterul gratuit al proiectului şi perfomanţa sa.

Toate aceste aprecieri din partea fanilor DEX pentru Android m-au convins să dezvolt în continuare proiectul, am publicat de atunci încă 10 versiuni, şi voi continua îmbunătăţirile cât de curând.

Câţi şi cât aţi lucrat la prima versiune? 

La prima versiune am lucrat o lună, iar apoi dezvoltarea s-a extins de-a lungul anilor. Persoanele cărora le sunt profund îndatorat şi care au avut un cuvânt greu în procesul de creaţie au fost: Dana Puşcău, care m-a ajutat pe partea de uzabilitate, testing şi grafică – datorită ei pictograma DEX pentru Android reprezintă steagul Romaniei şi cele trei piese de scrabble, inscripâionate cu literele D, E si X; Cătălin Frâncu, creatorul DEX Online şi Octavian Râşniţă, creatorul Maestro DEX, care m-au încurajat şi m-au ajutat cu bogata lor experienţă profesională şi nu numai.

DEX pentru Android a fost de la început gratuit? Nu crezi că ai fi putut să scoţi profit din proiectul acesta? Sau ai defini activitatea ta drept una de voluntariat?

DEX pentru Android a început ca un proiect gratuit şi va rămâne astfel pentru totdeauna. Profit am scos foarte mult, dar sub o formă mult superioară banilor: am descoperit oameni de o valoare deosebită, oameni cu care voi rămâne prieten pentru totdeauna; am câştigat foarte multă experienţă profesională; am primit o mulţime de oferte de muncă – dar pe care a trebuit să le refuz, pentru că eu locuiesc în Viena.

Am credinţa că dintre zecile de mii de descărcări ale DEX pentru Android, majoriatea sunt făcute de către elevi şi studenti, iar ei sunt principalii beneficiari ai acestei … mici bucăti de educaţie gratuită. Apreciind feedbackul incredibil de bun şi plin de drag al fanilor acestui proiect, sunt animat de speranţa că există un număr considerabil de români interesaţi de educaţia lor, şi care la rândul lor vor prelua exemplul DEX şi vor contribui la îmbunătăţirea surselor de cunoştinţe ale viitorilor copii şi tineri.

Dacă am înţeles bine, lucrurile au mers cam aşa: voi aţi creat softul, care prelua baza de date de pe DEX Online. Dar atunci când se adăugau noi definiţii în DEX Online, apăreau şi în aplicaţia pentru Android?

DEX pentru Android funcţionează în două moduri, local sau la distanţă. În modul local, utilizatorii trebuie să descarce baza de date de pe situl aplicaţiei, http://dex.adrianvintu.com. Aceasta bază de date are o mărime de 500 MB şi e stocată pe cardul SD al telefonului. În modul la distanţă, utilizatorii descarcă definiţiile de pe acelaşi site al aplicaţiei, dar una câte una, şi doar la cerere – acest mod necesită o legătură continuă la internet, spre deosebire de modul local, care necesită o singură descărcare a întregii baze de date. Bazele de date sunt sincronizate manual cu baza oficială DEX Online, cât de des posibil. Voi încerca să introduc o funcţie de update automat in urmatoarele versiuni.

Să vorbim puţin despre tine. Unde ai învăţat, în ce proiecte ai fost implicat, ce faci acum?

Sunt din Oradea, am terminat Facultatea de Calculatoare în Oradea. Am emigrat apoi în Viena, unde trăiesc de 5 ani.

Am lucrat în multe domenii, printre care: sisteme ERP, data mining, dezvoltare embedded şi mobile, tranzacţii bancare, dispozitive de securitate şi monitorizare, baze de date şi altele. Am lucrat pentru firme din America, Olanda, Germania, Austria, Franţa şi altele.

Acum sunt în echipa de R&D, adică Cercetare şi Dezvoltare, filiala Austria a corporatiei Qualcomm – pentru cei ce nu sunt familiari cu numele, Qualcomm sunt cei cărora trebuie să le mulţumim pentru 3G; tot ei proiectează cipuri ce sunt folosite în telefoanele iPhone şi Android. Un proiect la care lucrează departamentul în cadrul căruia sunt release manager se numeşte Qualcomm Augmented Reality SDK, sau mai scurt, QCAR, iar detalii pot fi gasite aici.

Vorbeşte-mi puţin despre Istoria Românilor. A fost un proiect care a pornit din DEX sau unul total separat? Tot gratuit?

Istoria Romanilor este un alt proiect, care are acelaşi scop ca DEX pentru Android, adică: crearea unui mod uşor, atractiv şi chiar distractiv pentru tineri şi nu numai, de a se (auto)educa – de data aceasta nu lingvistic, ci informându-se în legătură cu trecutul şi personalitatile istoriei româneşti. Aplicaţia se prezintă utilizatorului sub formă de joc, joc care formulează câte o întrebare cu conţinut istoric, afişează unele indicii dacă e nevoie, iar utilizatorul trebuie să ghicească răspunsul. Întrebările pornesc de la daci şi se termina la revoluţia de la 1989.

După publicarea proiectului am primit mult ajutor de la fani – ei au colectat conţinut, adică fapte, poze, descrieri, iar eu urmează să le integrez în noile versiuni.

Dacă îţi place această campanie şi crezi că ea merită să fie urmărită de prietenii tăi, poţi da un Like/Îmi place pe
 pagina noastră de Facebook.

Linkuri utile:

Site-ul DEX pentru Android

Site-ul Istoria Românilor