Designerul Apple. Zece lucruri despre omul genial din umbra lui Steve Jobs

Jon Ive FOTO: Apple
Jon Ive FOTO: Apple

iPhone, iPod, iPad sau MacBook probabil nu ar fi avut același succes dacă nu ar fi fost designerul Apple Jon Ive. De altfel, pe lângă partea hardware și software, Apple a pus mare preț pe aspectul produselor sale.

Când Steve Jobs apărea pe scenă cu un nou gadget, o mare parte din discursul său era axat pe ceea ce ține de design, de modul cum arată.

Se spune că atunci când apărea un prototip pe biroul lui Jobs, acesta stătea cu orele să-i analizeze designul. Colegul alături de care a făcut tot timpul echipă pentru aceste probleme, despre care spunea tot timpul că e „partenerul său spiritual”, este britanicul Jony Ive, designerul Apple, unul dintre cele mai importante persoane din companie. Ive, designerul Apple, e un tip destul de retras, care apare destul de rar la interviuri.

Cu toate acestea, se spune că Tim Cook este șeful Apple, însă Ive, designerul Apple, e sufletul în companie.
Designerul e un mare pasionat de mașini de viteză, însă acest lucru aproape l-a ucis. La începutul anilor 2000 și-a cumpărat un Aston Martin și a plecat la o plimbare cu un coleg din echipa de design. Pe drum, din cauza vitezei, designerul Apple au avut un accident din care au scăpat ca prin urechile acului.

Detalii din viața designerului Apple au fost publicate în cartea „Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products”, o biografie scrisă de Leander Kahney, care urmează să apară în librării.

Designerul Apple, zece lucruri din viața sa

1.Tatăl și-a pus amprenta asupra viitorul său și i-a dezvoltat calitățile de designer. La începuturi, designerul Apple Mike Ive a lucrat ca designer de bijuterii din aur și argint și a fost profesor. A școlit mai mulți designeri, printre care și fiul său, Jony.

2. Ive are 46 de ani, iar pasiunea sa pentru designul telefoanelor este încă din perioada în care era elev. „A desenat câteva telefoane care erau subțiri și cu multe detalii, ca cele de astăzi”, povestește un apropiat, despre designerul Apple.

3. Unul dintre primele proiecte pe care le-a avut după ce a terminat studiile a fost acela de a desena o toaletă. Nu i-a ieșit. Clientul s-a uitat peste proiectul său și a spus că nu-l vrea, „e mult prea scump de produs”.

4. Inițial, Ive și-a dat demisia de la Apple după ce Steve Jobs s-a întors în companie. Șeful său, Jon Rubinstein, a reușit să-l convingă să se răzgândească și să se întoarcă în funcția de designer Apple. I-a spus că proiectul lui Jobs e să aducă compania acolo unde a fost înainte. „Împreună vom face istorie”, au fost cuvintele care l-au convins pe Ive să rămână la Apple, împreună cu o mărire de salariu.

Designerul Apple, omul cu care a vrut să vorbească Steve Jobs pe patul de moarte

5. El e cel care a introdus albul pe produsele Apple, deși Steve Jobs nu era de acord la început. În cele din urmă l-a convins.

6. Designerul Apple crează pe muzică tehno, pe care o ascultă foarte tare. În timpul liber îi place să joace sau să se uite la fotbal.

7. Biroul designerului Apple este descris ca fiind „un cub de sticlă”, în care există doar o masă de lucru, un scaun și o lampă, fără nimic altceva, nici măcar tablouri. Înăuntru nu au acces nici măcar șefi importanți din Apple.

8. Potrivit unor apropiați, Ive nu vorbește niciodată acasă despre ceea ce lucrează și nici nu și-a adus vreodată copiii la biroul său.

9. În 2004, Steve Jobs, imediat după operația la pancreas pe care a suferit-o, a cerut să se vadă cu două persoane, cu soția sa și cu designerul Apple, Jony Ive.

10. După ce au început să existe zvonuri legate de retragerea lui Steve Jobs, se vorbea că designerul Apple Ive e unul dintre favoriții pentru a prelua frâiele Apple. Însă colegii săi spun despre acesta că nu e interesat de acest lucru și nu-l interesează să conducă o companie.