Descoperirea științifică a anului 2017: Ciocnirea a două stele

Descoperirea științifică a anului 2017. Foto: Robert Sullivan / Flickr
Descoperirea științifică a anului 2017. Foto: Robert Sullivan / Flickr

Prima detecție din istorie a ciocnirii între două stele neutronice, care a provocat o explozie uriașă, a fost numită descoperirea științifică a anului 2017.

Ciocnirea acestor două stele ultra-dense a fost observată în 17 august și ”a confirmat mai multe modele astrofizice, a dezvăluit nașterea mai multor elemente grele și a testat teoria generală a relativității într-un mod fără precedent”, se precizează în raportul jurnalului ”Science”, care a declarat evenimentul drept ”Descoperirea științifică a anului 2017”.

Explozia a avut loc la 130 de milioane de ani lumină depărtare și este genul de eveniment care produce mai mult de jumătate din aurul, platina, uraniul și mercurul din Univers.

Descoperirea a fost anunțată abia în luna octombrie, la puțin timp după ce explozia a fost detectată de către senzorii de unde gravitaționale din Statele Unite ale Americii și Europa, dar și de către 70 de observatoare astronomice din lumea întreagă.

Descoperirea științifică a anului 2017: Alte evenimente notabile

Revista ”Science” a făcut un top al celor mai importante momente științifice din ultimul an, printre acestea fiind descoperirea unei noi specii de urangutan, Pongo tapanuliensis, care are doar 800 de membri, într-o pădure indoneziană izolată.

O altă descoperire a fost studierea unui craniu găsit într-o peșteră din Maroc, în 1961, care a dezvăluit că avea aproape 300.000 de ani, fiind cu 100.000 de ani mai vechi decât precedenta dovadă a existenței speciei noastre, homo sapiens, pe Pământ.

Descoperirea ”a revigorat efortul de căutare al fosilelor celor mai vechi membri ai speciei noastre”, scrie ”Science”.

De asemenea, o terapie genetică revoluționară pentru copiii care suferă de atrofie a mușchilor spinali, care este cea mai comună cauză a decesurilor infantile, a fost și ea inclusă pe lista celor mai mari descoperiri științifice din 2017.

11 dintre cei 12 copii care au primit o doză ridicată a serului genetic AAV9, care purta o genă care suplinea absența unei proteine – ”pot acum să vorbească, să mănânce și să stea drepți”, scrie jurnalul științific.

Problemele comunității științifice în 2017

Printre cele mai mari dezamăgiri ale anului în lumea științei este, potrivit revistei ”Science”, relația ”profund disfuncțională” între comunitatea cercetătorilor și președintele american Donald Trump, care ”a renunțat la acordul climatic de la Paris, a lăsat în urmă multe reguli cu privire la mediul înconjurător și a tăiat finanțarea mai multor centre de cercetare foarte importante”.

Hărțuirea sexuală a fost și ea o problemă în acest an pentru comunitatea științifică, după ce mai multe femei au vorbit, în timpul mișcării #MeToo, despre abuzurile la care au fost supuse în timpul carierei lor.

Un alt mare eșec al anului 2017 a fost considerat proiectul de 5 milioane de dolari care își propunea să salveze o specie de broască țestoasă de mici dimensiuni de pe coasta Mexicului, numită vaquita, însă a dat greș.